2000-2010-2025 Godine
Zivorodjeni po kantonima.NACIONALNOST MAJKE Hrvati
2000-2010-2025
Unsko-Sanski 39-15-4
Posavina 256-145-82
Tuzla 94-67-44
Zenica 414-206-99
Srednja Bosna 1114-724-278
Mostar 1076-1021-774
Sarajevo 89-93-62
Livno 636-392-264
Skutorija 569-782-959
Unsko-Sanski kanton.Pocetkom ovog stoljeca su imali djecu gdje su oba roditelja Hrvati.I jos su imali neki broj.Sad?Pa ne bih rekao da imaju ista.DABOSNJAKIZACIJA UNSKO-SANSKOG KANTONA SE NASTAVLJA.Do zadnjeg tzv Srbina i Hrvata.Poslije prelazimo na Drvar i Grahovo
Posavina.Sta bi?Ne znam.Rekli su mi da su poplave napravile pravi dar-mar dole.Pocetkom ovog stoljeca su imali 256 zivorodjenih Hrvata.Pa,haj da bude gore.Imali su 145 u 2010 godini.Ali da ocigledno moze jos gore.Itekako moze.Pa su sad pali na nevjerovatnih 82 zivorodjena
Tuzla je imala manji pad od Srednje Bosne kod njih,Ovo je nacionalnost majke.Sad se je malo jos uvecao udio mjesanih brakova tj gdje oba roditelja nisu Hrvati.Strasan pad ali stabillizacija .Ima neka buducnost.Naprimjer imali smo 23 (DVADESET I TRI) Hrvata zivorodjena ovdje.23.Nije to mala sala ipak ovdje.Mozda baniran kreten s wikipedije napravi jos jednu opstinu Soli.Pa kad ode protegne papke kod Svetog Petra i Pavla.Nek ga upita zasto Sol nije zdrava za tijelo a i za mozak.

/U velikim kolicinama.Pocev od erojskih Hrvatskih Ljubaca
Zenica je onako bas pukla

.Kanton koji je imao 414 Hrvatskih majki pocetkom ovog stoljeca.Pao je na 99.Udio zivorodjenih je sad cirka 25% prijeratne cifre.Ili u periodu 2000-2025 godine izgubili su 75% Hrvata ovdje.Ne znam za KLJUC U BRAVU.Ne znam za Domaljevac epski grad kao Troja i Atlantida.Ali ovakav pad je nezabiljezen u historiji crnackih ratova.A kamoli svjetskih.I to bez ispaljena metka.Mozda je to kanton pun piromana?Sumokradica?Sta ja znam.Ali ovakvi brutalni podatci
Kanton Gorazde je politicki kanton.Svake 4 godine se ljudi probude i kazu.Od danas sam Hrvat.Idem da glasam za ove i one.Nisam htio da cijeli Hrvatski puk Gorazda dajem ovdje.Nije posteno.Vidit cete u Oktobru kako se glasa dole
Srednjobosanski kanton.Ma,sta je ovo.Biti ili ne biti?To je pitanje?Zivotno pitanje?

.Historija je uciteljica zivota neki bi rekli.Pa ona nas uci da uvijek moze gore od goreg ovdje.Kanton koji je dozivjeo epski potop.CERNOBIL Moze se reci.4 puta manje zivorodjenih u svega 25 godina.Nevjerovatne cifre.Podatak iz 2010 godine kad smo imali 724 Hrvata je bio jedan jak udarac.Pad je bio solidan tada s 1114 na 724.Ali od 2010-2025 godine imamo pad s 724 na 278.A to je vec katastrofa.Kanton koji je nekad imao najvise zivorodjenih Hrvata u Federaciji.Koji se je dobro drzao u 2010 godini.Sad je sveden da ima identican broj zivorodjenih Hrvata kao naprimjer Livanski kanton
Mostar se dobro drzi.Padovi nisu ni blizu takvi kao u naprimjer Srednjoj Bosni
Sarajevo tu i tamo.Iako od 62 Hrvatske majke ovdje.Njih 30 je udano za Bosnjake.Tako da broj Hrvata u ovom kantonu gdje su oba roditelja Hrvati.Drasticno je manji nego sto mislite.
Livno je dozivjeo velik pad.Sa 636 na 392 pa na 264.Iako vjerujem da se je ovaj kanton stabilizovao.Da nece padovi biti bolni ili bezbolni.Mozda umjesto da POSOLITE I SOLITE,Da napravite jednu mapu Bosnjacke opstine Livno.Ako tako nastavite da padate.Sve je u igri ovdje.
Ocigledno je doslo do jakog oporavka Skutorije
Postoji 5 verzija tog nataliteta
1) Dosao je novi paket vijagre i Jozo Skutor je krenuo s pravljenjem djece
2) Dosao je Student Mate iz Mostarskog univerziteta.Sjecate se skandala kad je ustanovljeno da podli Mostarski faks ima 27% studenata iz Hrvatske koji nikad nisu dosli da studiraju ali su bili ''vodjeni''.Podsjeti me na GLAZBENE SKOLE U Mostaru.Kako sve moze kad se hoce ili ui ovom slucaju nece
3)Prelijevanje zivorodjenih iz Mostara ka Skutoriji i otud manji broj zivoordjenih.Uostalom kako Mostarski kanton ima manje zivorodjenih od Skutorije a ima vise katolika i ima veca mjesta
4)Hrvatska se vojska dize.Iz Vrgorca Ivan Stize.iz Imotskog Ante Stize.Djecji doplatak dolazi i placa se.Ante je novi student fenomena Skutorija
5)Svaki Skutor je dobio po milijun Maraka da pravi djecu.
Izmedju ovog ja biram opciju broj 2,3 i 4.Kao realnu opciju ovog nataliteta u Skutoriji