Ko je on bio?Sta je uradio?On je bio mali covjek velika srca.Covjek kojem je Bosna bila preca od zivota i na kraju je glavu izgubio
Omer Filipovic je bio profesor u srednjoskolskom centru u Kljucu prije rata.Jedan je bio i od osnivaca Sda na podrucju Kljuca.Srednjoskolski centar u Kljucu se danas zove Ssc Omer Filipovic
Tokom prvih carki u Kljucu.Par mjeseci prije referenduma.Kada su i prve glave pale.I kada u nekim opcinama Bosanske Krajine.Cetnici su sprijecili organizovanje referenduma.On je rekao cetnicima
Referenduma u Kljucu ce biti.To je sigurno.Mene necete sprijeciti cetnici da ne organizujem referendum.Ja imam jednu glavu i nju je halalim.Ali ce referenduma biti.Cetnici su mu rekli sta ga ceka.Ako bude referenduma.Uhapsen je nakon sto su cetalji preuzeli grad.Prebacen u logor Manjaca.Gdje je i ubijen
Odlukom ratnog predsjednistva Kljuc.U znak zahvale sta je covjek taj uradio za Bosnjake dole
Srednjoskolski centar je preimenovan u Ssc Omer Filipovic.Tako.Sem onog ko je iz tog malog Bosanskog sela zvanog Kljuc.Neki kazu i grad, ali dobro.Rijetko ko bi znao
Zasto ovo pisem
Omer je mogao da odustane, kao jedan od glavnih ljudi Sda.Mogao je reci.Referenduma nece biti.Meni je zivot preci.On je bio u situaciji da je okruzen naoruzanim cetnicima.Bosnjaci nemaju ni oruzja
Taj covjek je rekao.Ne.Ne I ne!
Danas ce biti referenduma u Kljucu.I to ce se desiti
Jedna od milion prica istinitih.
Pravi heroj.Mali covjek.Velika srca