☑ Pravila foruma i savjeti

Bihac demografska mapa

Jack
Administrator

Bihac demografska mapa

Post Postao/la Jack » 30 okt 2012 20:04

http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Po ... Biha%C4%87

I jos 12 sela Drvara su na podrucju Bihacke opcine danas

http://bosanskehistorije.com/index.php? ... &Itemid=54

Ovo je i mapa Bihaca

Prije sam uradio i temu o Bosanskoj Krupi

Veoma je vazno naglasiti da Pritoka.To je Bosnjacko selo danas gdje se dzamija pravi
Lohovo je na ovoj mapi bilo oznaceno kao Bosnjacko selo, iako i nije bilo.Mislim da ce vlasi imati vecinu dole, ali vecina zemlje je nasa dole
Zlopoljac i Bugar, to su nasa sela sada
Grabez kao i Donja Gata.I to je nase

Dole na jugu imamo

Rajnovce.Tamo je zivio jedan vlah Branko koji je zivio s Kozom.Ko zna mozda je i to nase
Gorjavac-Dubovsko-Lipa i Teocak.Nemaju vise od 10 vlaha u ova 4 sela zajedno.Dubovsko je nase
Doljani preko proljeca imaju 3 vlaha, ali preko zime nema nijednog :goofy: :goofy: .Ahhhh
Hrgar i Prascijak su njihova sela, ali nemaju zajedno 10 vlaha
Racic je lijepo selo uz Unu, cujem da smo ga pokupovali od vlaha buzasto

Sve u svemu.Po selima nece biti vise od 200 vlaha.U gradu ce bit nesto Bosanaca.To je to

Srpsko pitanje je rijeseno ovdje

Dont worry, be happy

:huhu: :huhu: :huhu:

Ustashe na Pljesevici smo trebali poklopit, davnih dana, ali to je nasa multi-kulti kultura.Nisu nas ujke napale, necemo ih dirati, trebali su ih do temelja poklopiti
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Re: Bihac demografska mapa

Post Postao/la Jack » 30 okt 2012 20:12

Nema vise Doljanske bune 1851 kada ste krenuli u vas pir klanja Muslimana cetalji :goofy:
Doljani preko zime nemaju vlaha a i ona 3 proljetna, imaju zajedno preko 200 godina pa skopcajte :goofy:

Ocekivao sam da malo i Martin Brod, ali imaju popa gadnog, kaze da mu nece ni dijete krstiti ko Turcinu dole zemlje proda, pa su dole malo zilaviji.Pa, se ne daju, makar jos :vomit:

Ali, nadam se da ce i to selo MARTIN BROD.Biti nase :gut:

Jos nesto

U Lohovu ima neka vec ideja za Medzlisom, culi ste od mene prvo ?Sto?Preko proljeca je to nase selo, to je vikendicko.Ima dosta starih Bosnjaka koji preko proljeca dodju ovdje iz Bihaca i imaju nekretnine. Naravno ima dosta i mladjih porodica iz Bihaca Bosnjaka Inace po nekretninama ovo je nase selo.Samo ima i nesto malo nasih koji sade jagode dole.Put je los, za Lohovo, ali.Vjerujem da ce i ovdje biti dzamije.Dzamije nisu potrebne za druga naselja jer su premalena

Cuo sam da su se u Grmusi naselile VEHABIJE :goofy:

VEHABIJA
VEHABIJA

Ovo je rijec koju treba koristiti da strasimo vlahe dole :goofy: :respekt:

Sveta Srpska planina Grmec poznata po jakim cetnickim odredima, poslije Manjace, najvaznija Srpska planina.Svake godine ima sve manje i manje i manje i manje Srba.Idealno

:huhu: :huhu: :huhu:

Ciljuge1
Član

Post Postao/la Ciljuge1 » 01 dec 2012 15:50

Zasto su Hrvati prepustili nama Martin Brod i kakvo je sad trenutno stanje sa Bosnjacima u prijasnjoj opstini Drvar a koji je sada dio opstine Bihac.

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 01 dec 2012 16:08

Ciljuge1 je napisao/la:Zasto su Hrvati prepustili nama Martin Brod i kakvo je sad trenutno stanje sa Bosnjacima u prijasnjoj opstini Drvar a koji je sada dio opstine Bihac.
Ja mislim da su to uradili iz razloga sto su zeljeli da preuzmu vecinu u Drvaru.Planirali su naseliti Hrvate u grad,a srpska sela podijeliti na opcine Bihac i Istocni Drvar...
Bosna Bosnjacima!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 01 dec 2012 18:00

Ciljuge1 je napisao/la:Zasto su Hrvati prepustili nama Martin Brod i kakvo je sad trenutno stanje sa Bosnjacima u prijasnjoj opstini Drvar a koji je sada dio opstine Bihac.
Zato sto je to uzela Hrvatska vojska, a ne Hvo.Prva greska njihova jer obicno sve je to uzimao ''Hvo''

Drugi interes je bio da to podrucje pripoje, ako slucajno izgube Drvar.Da Srbi ne cine vecinu prema granici s Hrvatskom

Taj kraj je 1997 pripao tadasnjem Unsko-Sanskom kantonu cirka 220 km2.Cini mi se 13 sela tadasnjeg Drvara

Ciljuge1
Član

Post Postao/la Ciljuge1 » 01 dec 2012 21:25

Jack je napisao/la:
Zato sto je to uzela Hrvatska vojska, a ne Hvo.Prva greska njihova jer obicno sve je to uzimao ''Hvo''

Drugi interes je bio da to podrucje pripoje, ako slucajno izgube Drvar.Da Srbi ne cine vecinu prema granici s Hrvatskom

Taj kraj je 1997 pripao tadasnjem Unsko-Sanskom kantonu cirka 220 km2.Cini mi se 13 sela tadasnjeg Drvara
Znali ko koliko ima Bosnjaka na tom prostoru od 13sela.Gledo sam prije nekoliko godina da u Martin Brodu ima ribogajiliste a koji drzi Bosnjak.Isto su se gradile neke vikendice(nesto ko turisticko naselje)neznam dokle je to doslo dali imate kakavih informacija.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 dec 2012 17:38

Znali ko koliko ima Bosnjaka na tom prostoru od 13sela.Gledo sam prije nekoliko godina da u Martin Brodu ima ribogajiliste a koji drzi Bosnjak.Isto su se gradile neke vikendice(nesto ko turisticko naselje)neznam dokle je to doslo dali imate kakavih informacija.
To je suma i zabit.Tamo je zivjelo oko 1700 pravoslavnih na popisu 1991.Danas pretpostavke su da tamo ima njih 350.Samo stariji su, nema tu djece, sve je to 50-60 godina.Po mojim nekim izvorima nema nasih dole

No, sad se pravi asfaltni put Kulen Vakuf-Martin Brod to je nekih 9 km.Pa, ako se napravi kakva dobra cesta do Martin Broda.Taj kraj nece biti izolovan, morao si jedino da dodjes dole ili zeljeznicom ili u dzipu.Uzas doci kolima, ali sad bi trebalo da bude bolje

Martin Brod je prekrasno selo uz obalu Une.U Srednjem vijeku bila je jedna djevojka Marta se zvala, koja se je utopila na mjestu gdje je danasnji Martin Brod.I po njoj je dobilo ime to.Fino selo uz Unu, prekrasna priroda.Blizu je i Strbacki Buk, mislim pravi mali raj za gledati

:fes:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 dec 2012 07:55

@ Ciljuge

Srbi su sve svoje prodali u Bihacu, ali se drze u Martin Brodu.Tamo imaju nekog radikalnog popa, koji prica svaku drugu o Turcima i Poturicama, da im se djeca nece krstiti, da ce goriti u paklu, a doticni vlasi ozbiljno shvacaju tog vlaha,ako sta prodaju ''balijama'' .A, imaju dole i manastir Rmanj, to im je kao najvazniji manastir na tom dijelu do Dubice

Sto se tice sela, oni su svoja veca sela prodali.Pritoka kraj Bihaca.Dzamija se tamo pravi.Lohovo, njihovo je selo, ali zemljisno je nase sad.I tamo mi stalno dolazimo jer imamo zemlje, tako.Grmusa je dobro prodana.A, ostatak sela nemaju vlahe tipa Doljani kod Bihaca, gdje bilo 3 vlaha prije 3 godine, a bilo je 150 vlaha na popisu 1991.I dobio sam dojavu da 2/3 vlaha nisu ziva vise, tako dole zivi 1 covjek

Bihac je nas, samo malo sam razocaran sto se ne ide prema Martin Brodu, ali treba izgleda druga taktika za ovo mjesto

Inace nasli su masovnu grobnicu Bosnjaka ovo sad ljeta u temeljima kuce jednog vlaha u Martin Brodu.Ne zna se jesu li to ostatci ubijenih Bosnjaka iz 2 svjetskog rata ili ovog

Jedno je sigurno.Cetnici vise nece paliti Kulen Vakuf, i Ljutocku dolinu.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 dec 2012 07:30

Ima 5-6 nasih u Martin Brodu

http://www.boskrupa.com/unsko-sanski-ka ... itoka.html

Postavljen je kamen temeljac za dzamiju u Pritoci krajem Oktobra 2012 godine

Lohovo je takodjer uzeto od Bosnjaka okolnih sela Bihaca, Bos Novog i Prijedora, tamo je vikendasko naselje i ima dosta nasih starijih dole, a i minirano je prilicno.Da nije tako i tamo bi bila potreba za dzamijom.Ovako jos treba minirati dosta u tom selu, posebno gore u Lohovskim Brdima.

Doljani nekad poznato cetnicko uporiste(Doljanska Buna 1851), ide pod nazivom i Bosanski Doljani.Danas je prazno selo gdje samo pravoslavna crkva obnovljena.Uglavnom probali su se vratiti oni u to selo, ali je bilo kamenica, pa su odustali.U Rajinovcu danas zive 2 vlaha, od tog ne znam jesu li oba ziva danas.Ljutocka dolina je tu blizo, sve su to nasa sela, a dole ni momcic od 12 godina koji nije rodjen ne zeli da mu Srbenda bude blizo, a kamoli onaj ko je bio u ratu ili dozivio nesto jos gore

Jedino imaju bradatog popa koji zestoko ''besjedi'' pa strasi vlahe po Martin Brodu, da ih ne gine pakao siguran ako sta prodaju dole nama ''Turcima'' .Tamo je losije.Takodjer slaba cesta je jedan od razloga.Sad se pravi magistralna cesta Kulen Vakuf-Martin Brod 8 km.Cete su u panici jer kazu da ce ''Turci'' ponovo pokusati

Nesto sam nacuo za Grmusu da su i taj dio prodali ali nista konkretno

Grupisu se u par sela Petrovca, ali eto

Sto se tice ustasha.Lijep komad parcele je uzeo jedan Bosnjak iz Bihaca u Zavaljama od katolika.Oni imaju skroz raspad sistema gore na Pljesevici.Uglavnom oni se drze i malo nam prodaju zemlju.Samo 2 porodice su naselile nase taj kraj, i to obe su stocari, ali uglavnom ne prodaju.Iako ima izuzetaka onaj katolik je prodao nama fin komad zemlje, par desetina duluma.Niko ih ne dira dole, tako nema toliko pritiska da se uzme njihovo i poklopi, a nasi ne vole gore na planinu.Gledaju uz cestu ili rijeku da nasele

Jos se ne zna nista o onim kostima koje su nadjene u temelju kuce jednog cetnika u Martin brodu.Jesu li to poklani Bosnjaci ovog rata ili onog proslog.

Zaključano