☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

BosnjackaHercegovina
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 09 sep 2016 08:06

amkos je napisao/la:Naravno posao je kljuc svega. Ali ocito nasi vrli predstavnici u vlasti imaju planove suprotne zdravom razumu i logici. "Zlatni milion" je mozda cilj. :bench: :lolcina: :oci:
Mislim da ovo ima veze sa onih 100,000 novih radni mjesta što Bakir priziva. Nadam se da ima.
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 09 sep 2016 08:10

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Šta pjenite odmah bezveze? Pokušavam radi dijaloga sa vrlo ozbiljnim ljudima kojima želim predstaviti ovu problematiku doći do koliko-toliko pouzdanih cifara, na osnovu kojih se mogu raditi projekcije za 10-20 pa i 30 godina. Samo na taj način možeš ljudima zaista predstaviti o kakvoj se opasnosti radi.

Vrlo kompetentni ljudi su prije 5 godina pričali ovako:
https://cns.ba/vijesti/sokantne-demogra ... ika-u-bih/
Docentica Alma Pobrić, koja predaje na Odsjeku za geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu objasnila je značajne svjetske demografske tranzicije, odnos mortaliteta i nataliteta i problematiku pada fertilnosti. Pri tome je auditorij upoznala sa statističkim podacima, kao na primjer da je broj djece po fertilnoj ženi u BiH pao na 1,3 što ukazuje da se stanovništvo u BiH dramatično smanjuje. Trenutačno stanje u BiH je slično kao u svim razvijenim državama, a to je da je drastično smanjena stopa nataliteta i fertilnosti, te povećan mortalitet i time povećan udio starosnih kategorija u ukupnoj populaciji. Međutim razvijene države kao na primjer u zapadnoj Evropi rješavaju ove probleme pomoću imigracije, jer sa imigrantima nadopunjavaju manjak novorođenčadi i naraštaja.

Dalje, ovo su zvanični podaci FZS-a o broju rođenih Bošnjaka u FBiH. Broj naše djece se KONSTANTNO smanjuje svake godine. Od 2001 do 2015 smo tanji za 20% beba, to uopšte nije malo. A šta će tek uslijediti odlaskom brojne omladine u zadnje vrijeme.
slika
Bošnjak, impresivan rad.

Na ovo se JASNO vidi da našem narodu samo treba posla. 2006, 2007 i 2008 je bilo posla i tada se broj beba i popravio. I onda je opet pao.
Kako se računa broj umrlih?
Većina Bošnjaka koji presele na Ahiret ovdje u dijaspori se kopaju u Bosni jer im je to želja. Da li se ti ljudi računaju među umrle ili samo oni koji su preselili u Bosni?
Samo BiH.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 09 sep 2016 09:45

Mozda jos veci problem od ovih cifri je sve vece otudjenje ljudi, ljudi se sve vise druze iz interesa i koristi a ne iz potrebe za drustvom i druzenjem. A kakvo je doslo doba, licni interes do groba. Ne cudi me takvo sta. Uglavnom svako sebe gleda i svoj interes i svoju gujcu, sve izrazenije otudjenje i nedruzenje ljudi sto je uzrokovano mislim socio-ekonomskom situacijom u drzavi i "drustvenim" mrežama.

Danas ne samo da Srbi i Hrvati mrze drzavu u kojoj zive nego i dobar dio Bosnjaka mrzi drzavu u kojoj zivi zato sto ne mogu da ostvare svoja prava, posao, obrazovanje, stan, kuca, auto itd itd. Ali se ovo mislim dobro krije. Ali je realnost takva. Sta znam ljudi sto psuju ovu drzavu jer nemaju veze, stele za posao npr., dok drugi to imaju i mudro sute. Duboki i siroki su bh. problemi. Sto jednom neko rece, mi imamo toliko problema da ne znamo odakle da pocnemo. :bench: :lolcina:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 09 sep 2016 16:40

Zbog četnika i ustaša koji dolaze na ovaj forum ne mogu ništa detaljnije reći, ali zadnjih par mjeseci sam uspio doći do nekih relevatnih ljudi unutar IZ-a, ali i van nje, sa kojima razgovaram na ovu temu.
Ako bi Jack mogao da obezbijedi poseban topic na ovom forumu gdje bi samo nas nekoliko probranih mogli pristupiti, mogao bih napisati štagod detaljnije.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 09 sep 2016 16:46

Najbolje da @Jack dodje iz Amerike ako moze i nek se sastane sa tim ljudima iz IZ, jer se na internetu sve sazna. Ne moze se nista sakriti. :bench:

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 09 sep 2016 17:03

Nema potrebe za tim, imamo sasvim dovoljno znanja i podataka da se taj problem postavio kao izuzetan prioritet. Samo je pitanje jel sazrio trenutak za tako nešto.

Zitko
Član

Post Postao/la Zitko » 09 sep 2016 22:50

"Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn najavio je danas da će EU potpisati sporazum kasnije ovog mjeseca u iznosu od 300 milijuna eura s Ministarstvom prosvjete turske za pomoć u obrazovanju siriskih izbeglica,"
Neki od ovih se mogu skolovati i u Bosni zar ne ? To je legitimno

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 09 sep 2016 22:53

Stavio si ovo u pogrešnu temu.
Samo BiH.

Zitko
Član

Post Postao/la Zitko » 09 sep 2016 23:08

Covjek spominje prirodni prirastaj pa islamsku zajednicu pa ja rekoh i medrese se priznaju kao legalne srednje skole a studenske vize je nalakse izganjat. Turci dobili pare pa ni to nije problem.

Da ne drve tamo o tradicionalnim vrijednostima i slabom imanu kao uzroku pada nataliteta. 1958 skoro niko nije iso u dzamiju a bilo plus 40.000 Bosnjaka godisnje.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 sep 2016 20:48

amkos je napisao/la:Najbolje da @Jack dodje iz Amerike ako moze i nek se sastane sa tim ljudima iz IZ, jer se na internetu sve sazna. Ne moze se nista sakriti. :bench:
Ne mogu ja da uticem na ljude u Bosni.Ja mogu da dadnem neke svoje prognoze.Ja mogu da nadjem podatak.Evo bas sam nasao i za Jajce prvacici.I mogu da nadjem jos koji podatak.Kao sto je moj rahmetli otac rekao jednom.Najpametniji si kad sutis.Sta ja realno mogu da uradim da se pitanje naseg nataliteta pokrene s mrtve tacke?NIista

Ja mogu da uticem,da promovisem,da cak i dadnem neke podatke koje mogu da izmjene stanje stvari u nekim sredinama.Ustashe imaju svoje vlazne snove.Cetnici svoje

Mi ne trebamo da sanjamo.Nego da radimo.Nece nam niko dati Bosnjacki Neum ili niko nece povecati broj zivorodjenih Bosnjaka ako se stanje u narodu ne izmjeni i ako ne jedan nego vise pojedinaca ne pocnu da urgiraju,planiraju i promovisu ovo?

Ovaj forum je kljucni dokaz da sa malo vise angazovanja.Moze se naci podosta podataka.Ako jedna ili vise osoba na forumu mogu da makar nadju nesto,urade nesto.Onda je cilj promovisati ovo kroz sluzbe Islamske zajednice,kroz bilo sta.To je tako kako jeste.Ako ces sjesti u prvom safu i kasnije odslusati hutbu hodze.Jesi ti to neki veci Musiman od onog ko nije.Mene je jedan vjernik lik zakinuo za par stotina maraka.Kuno se ''Alahu;; da ce mi vratiti pare.750 maraka.Na kraju nista.Ko ga jebe.Stakor je,ali ja sam mu halalio jer je gad

Ne mozemo mi sad da kazemo.Daj mi Bosnjacku Bosnu.Kad imas komunjara po Sarajevu i Tuzli koji promovisu cetnicke idealne hinjski.I da mi napravimo nesto.Moras vise da pricas o ovome.Ako ces praviti pricu po dzamijama.Pricaj o tome.Pricaj po selima.Ukazi im na znacaj nataliteta gdje ako se poveca nas natalitet:Zepce,Odzak,Vitez.Mi realno mozemo da napravimo velike stvari ovdje

Ja sam mrav u okeanu.Ne vide me,jer nekako plutam ali ako vise ljudi na pravim mjestima,kontaktiraju vise osoba u politicii i vjerskom zivotu.Onda ce nas plan proraditi.Sjecam se jos 2002 godine kad sam krenuo s ovim.Svi su se smijali.Danas se ne smiju,jer mnogi uvide koliko je znacajno da je nas broj u Bosni sve veci.A ne sve manje.Ustashe i cetnici nas nece direkt napasti tamo gdje su manjina.A do nas je

Ovaj forum je klasican primjer da jedan covjek moze da promjeni dosta,da nadje dosta podataka,da utice na druge.Ako je ovako s ovim forumom.Poduplajte 100 puta na razini Bih.I imat cete Bosnu
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

amkos
Član

Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne

Post Postao/la amkos » 11 sep 2016 15:00

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 12 sep 2016 06:20

Izasao je novi demografski bilten manjeg entiteta. Ima zanimljivih stvari

Ovo sto meni zape za oko.

Bijeljina 871/1443
Bileca 80/169 IH u banani
Kalinovik 4/46 horor film.
Nevesinje 77/182 IH u banani
Visegrad 46/153
Gacko 70/100 IH u banani
Prijedor 485/1082 ja raspada

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 12 sep 2016 06:50

Napokon je i moj grad Prijedor pao ispod 500 zivorodjenih.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 12 sep 2016 08:00

ABen je napisao/la:Napokon je i moj grad Prijedor pao ispod 500 zivorodjenih.
Dada izgleda da nema donje granice za Prijedor...

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 12 sep 2016 09:42

kliker je napisao/la:
ABen je napisao/la:Napokon je i moj grad Prijedor pao ispod 500 zivorodjenih.
Dada izgleda da nema donje granice za Prijedor...
Do sad su se drzali oko 10 godina preko 500-600 zivorodjenih. Ovo im je prva godina gdje su pali ispod. I sad i ja isto mislim da nema vise donje granice za dole.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

hadzibeg
Član

Post Postao/la hadzibeg » 12 sep 2016 11:40

Republika Sumska 2015

Bosnjaci 534/830
Vlasi 8.406/12.244
Sokci 31/306
Ostali 200/207
Nepoznato 126/1.532 :shock:

Bosnjaci -296
Vlasi -3.838
Sokci -275

E sad ko su ostali a ko nepoznati......pogotovo nepoznati

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 12 sep 2016 15:24

De prepisite sve gradove. Hvala. Jos malo pa vlaha ko zivorodenih u Tzv Cg.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 12 sep 2016 17:08

Ovdje treba uraditi reviziju ovih podataka, jer su netacni. Ne moze biti ovoliko nepoznatih. Kao i sa birackim spiskovima gdje mrtvi glasaju i ovdje treba precesljati ove podatke jer je dobar dio netacan i izokrenut.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 12 sep 2016 17:20

Jel ovo pomodarstvo ili ja pogresno rezonujem. Znam za dosta brakova kod nas gdje se ljudi vjencaju, postave slike na fb, instagram i druge "socijalne mreže", i malo poslije toga hanuma postavi sliku da je u blazenom stanju, tj.da je noseca. To znaci da je bilo "pucacine" :mrgreen: prije formalnog sklapanja braka i vjencanja. Da li je to pomodarstvo po vama ili je to sasvim normalno ? Krhan se mislim razumije u ova bracna pitanja, pomodarstvo, odnose ljudi itd. :glasses:

Ovo primjetim kod novopecenih brakova kod nas. Jel nas "mrski Zapad" iskvario ili su ovo sasvim normalne pojave u drustvu koje tezi da bude muslimansko ?

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 12 sep 2016 17:37

amkos ako je neko imalo u vjeri zna da je zabranjeno prije braka imati spolni odnos.

Jesil zadovoljan sa kratkim odgovorom? :mrgreen:
A za brak sa vise zena se obrati Abenu on je na tom polju ekspert. :respekt: :mrgreen: :showoff: :lool:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

Odgovorite