Iz Zagreba za Mostar postoji redovna bus linija i odnedavno i avionska linija, naravno sve to drze ustase tako da nisam imao alternativu. Posto je avionom puno skuplje izabrali smo nocni bus koji je putovao autoputom kroz Dalmaciju. Negdje oko Karlovca sam bio zaspo i probudio sam se oko Imotskog gdje je prestao postojat lijep asfalt. Rano ujutro stizemo na GP Vinjani Gornji-Osoje gdje smo morali cekat da se nas policajac probudi, da izadje iz onih baraka i onda nekoliko minuta cackat u prtljag. Poslje toga je sve bilo spremno za ulazak u nasu Bosnu i Hercegovinu.

Skoro svi koji su putovali su bili Hrvati jer kad su nam vracali pasose sa kontrole su poceli naglas govorit imena, sve neke Anice, Katice, Josip i slicno. Ovo mi je bio prvi put da sam putovao kroz skutoriju pa sam se malo iznenadio kad sam vidio toliko zelenila, mislio sam da ce biti puno vise krsa i kamena. Al vidilo se da tu nema puno poljoprivrede niti nekih veci industrija. Primjetio sam dosta autootpada a naravno i masa benzinskih. Prvi grad u kojemu smo ulazili je bio Posusje, tu je izaslo mozda nekih 6-7 ljudi, vecinom mladji. Ovu sliku sam snimio negdje izmedju Posusja i Sirokog Brijega.

Autobuska u Sirokom Brijegu, mala ali sredjena i tu je isto izaslo nekih petnestak ljudi. Vecinom su starijih ljudi putovali u ovom busu al bilo je i po koji mladji covjek, sjecam se da je vecina putnika izaslo u Mostaru. Bilo mi je fascinantno vidjet kako se grad Siroki nalazi na nekom uzvisenju a ja cijelo vrijeme mislio da je sve to na nekom polju. Kad izadjes iz autobuske i krenes na cestu za Mostar spustis se kao u nekom kanjonu i na lijevoj strani vidis gore visoko kucice i reflektore njihovog stadiona. Izgledalo mi malo kao neka favela da budem iskren.

Naravno tu su i zastavice herceg sumske. Blijede i raspurgate pa su vjerovatno tu visile godinama.

HQ skutorskog Heringa, nalazi se nekoliko kilometara izvan Listice na putu prema Mostaru.

Dosta naroda je izaslo kod neke katedrale na ulazu u grad ali absolutna vecina je izasla na UZP autobuskoj pa smo i mi odlucili da tu izadjemo jer nismo imali neki jutarnji plan. Sjecam se da sam pogledo nazad u bus i vidio sam samo jednu porodicu koja je ostala, vjerovatno su produzili dalje i izasli na istocnoj strani jer je to bila zadnja stanica ove linije. Ako je autobuska stanica u Sirokom dobra onda se to absolutno ne moze rec za autobusku u UZP dijelu Mostara. Izmedju nekih zgrada napravili perone na ciganski nacin, zamislite da na Alipasinom polju izmedju onih solitera se napravi autobuska, eh tako to izgleda kod UZPovaca. Snimio sam ovu sliku na Titovom mostu i sad mi je palo napamet da sam primjetio da smo mi bili jedini koji smo isli prema nasoj strani a nekoliko cura i momaka individualno isli u suprotnom pravcu, vjerovatno na posao?

Od prije znam da buregdzinica Musala ima dobrih bureka pa smo odlucili da tamo odemo da doruckujemo po jedan burek i popit kahvu. Minus za solje od Francka, al su ljubazni i nije skupo tako da preporucujem ih.

I tako poceli pjehom prema starom gradu. Osjeti se zivost na ulici Brace Fejica, ljudi vade standove iz svojih radnji i stolice iz restorana. Novi dan, nova nafaka.

Prelijep je osjecaj kad se okrenes prema starom mostu i pocinjes se penjat uz ove male i klizave stepenice.

Nije bilo bas puno turista jer je jos uvijek bilo rano a nama je pasalo sto manje guzve.

Prelijepa lokacija

Turisti iz Turske ispod starog mosta

Golf dvica, Audi q7 i betonski toranj

Po meni je mostarska gimnazija nakon starog mosta najbitniji kulturno-historijski objekat u gradu.
To be continued...

:Studyy: