☑ Pravila foruma i savjeti

Sredacka zupa(Recane)

Jack
Administrator

Sredacka zupa(Recane)

Post Postao/la Jack » 06 jan 2013 09:40

Potencijalno nova opcina.Po novom Kosovskom zakonu.Na odredjenom teritoriju treba da bude 3/4 pripadnika jednog naroda.Za bilo koju opcinu, koja bi se formirala, na tom podrucju

http://bs.wikipedia.org/wiki/Sreda%C4%8Dka_%C5%BDupa
http://bs.wikipedia.org/wiki/Re%C4%8Dane

Naseljena mjesta u Sredačkoj Župi su: Pousko, Jablanica, Lokvica, Rečane, Živinjane,Planjane, Nebregošte, Manastirica, Stružje, Donje Ljubinje, Gornje Ljubinje, Sredska, Drajčići, Bogoševce, Mušnikovo, Gornje Selo.

Prema popisu iz 2011 godine

Drajcici 151 stanovnik:95 Bosnjaka, 26 Srba i 28 Albanaca.120 Bosanski jezik.Nase
Gornje Selo 292 stanovnika:268 Bosnjaka,9 Srba i 12 Albanaca..269 Bosanski jezik
Jablanica 351 stanovnika:346 Bosnjaka i 345 Bosanski jezik
Ljubinje epirne 1925 stanovnika:1873 Bosnjaka 1882 Bosanski jezik
Ljubinje poshtme 1227 stanovnika:1178 Bosnjaka.1195 Bosanski jezik

Planjane 1104 stanovnika i 1080 Bosnjaka.1085 Bosanski jezik
Pousko 684 stanovnika i 684 Bosnjaka.684 Bosanski jezik
Skorobiste 1128 stanovnika:766 Albanaca,303 Bosnjaka 661 Albanski i 461 Bosanski jezik
Recane 951 stanovnika:944 Bosnjaka i 944 Bosanski jezik
Novo Selo 309 stanovnika:243 Bosnjaka i 46 ostali.286 Bosanski jezik
Lokvica 339 stanovnika:330 Bosnjaka i 332 Bosanski jezik
Manastirica 1107 stanovnika:1106 Bosnjaka i 1106 Bosanski jezik
Musnikovo 1133 stanovnika:900 Albanaca i 143 Bosnjaka.609 Albanski i 469 Bosanski
Nebregoste 579 stanovnika i 577 Bosnjaka i 576 Bosanski jezik
Grncar 1318 stanovnika:1285 Bosnjaka 1295 Bosanski jezik

Sta je s Skorobistom?Jel to dio moguce opcine Recane.Ima li ko mapu Prizrena, da vidim gdje dodju ta naselja

Ono je Gornje i Donje Ljubinje, ali ne znam koje je Donje, a koje Gornje.Tabela je na Albanskom

Ja sam sabrao 1700 Albanaca i 10 300 Bosnjaka ovdje.Komotna vecina

Po jeziku jos smo bolji

Bosanski 10 800
Albanski 1200

90% Bosanski jezik
10% Albanski jezik

Imas tu naselje i Sredska 69 stanovnika:58 Srba i 9 Albanaca
U Zivinjanima niko nije popisan

Sad, ne znam ako se odbije Grncar i Skorobista

Dodje ti

Bosnjaka 8700
Albanaca 900

Ukupno 9600

Po jeziku

Bosanski 9000
Albanski 600

Sad jel Grncar i Skorobiste u tom kraju, ne bih znao
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Bosnium
Član

Re: Sredacka zupa(Recane)

Post Postao/la Bosnium » 06 jan 2013 09:55

Imam nekoliko prijateljica iz sela musnikova. ni oni sami neznaju kako je doslo jer niko u selu ni Sh od shiptarskog neznaju pricat. a i nisu siptari kako oni kazu. kazu da je pritisak jaki tu. jer stvarno tu uopste nema njih i kazu vda su ama bas SVI skoro nasi tu. da je nije tacno to sto je popis rekao i kako je doslo do toga. isto i u gornjem selu, kaze pogotovo u to zabijeno mjesto SVI su Bosnjaci

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 jan 2013 02:58

slika

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 07 jan 2013 17:15

Jack je napisao/la:Gore je postavljena mapa
Samo save as preko mape.Pa cete moci da uvecate mapu, da vidite gdje dodju ta naselja
Znaci mi smo uglavnom u Juzno-Istocnom djelu Prizrena. Koje je ono selo na Sjevero-Zapadu?

Jeli zrvena boja srbi? Koja etnicka grupa je svjetlo plavo?

Ono Tursko selo na sjeveru "Mamusa" je opcina ako ne grijesim.

Pavo
Član

Post Postao/la Pavo » 08 jan 2013 00:46

Bosni je napisao/la:
Jack je napisao/la:Gore je postavljena mapa
Samo save as preko mape.Pa cete moci da uvecate mapu, da vidite gdje dodju ta naselja
Znaci mi smo uglavnom u Juzno-Istocnom djelu Prizrena. Koje je ono selo na Sjevero-Zapadu?

Jeli zrvena boja srbi? Koja etnicka grupa je svjetlo plavo?

Ono Tursko selo na sjeveru "Mamusa" je opcina ako ne grijesim.
Na sjeverozapadu je greška. To mi je omaklo kad sam pravio. Evo karte u većoj rezoluciji i s ispravkom. Ovo je manje-više stanje iz 1981.

http://img4.imageshack.us/img4/3872/prizren81.png

Crveno su Srbi, svijetlozeleno slavenski muslimani, tamnozeleno albanski muslimani, plavo albanski katolici i narančasto Turci. Ova karta je etnografska u osnovi pa se ne podudara s popisom stanovništva jer se na popisu radi o osobnom izjašnjavanju pojedinaca. Ni u Ljubiždi, ni u Skorobištu, ni u Mušnikovu, ni u Donjem Retimlju se u kućama ne govori Albanski. Kao što nigdje u Gori nema pravih Turaka.

Stanovništvo Skorobišta, Grnčara i Ljubižde su po tradiciji dijelom iz Gore a dijelom "starinci." U Novom Selu živi samo jedan rod s četrdesetak domaćinstava. Oni su navodno iz Makedonije.

U Donjoj Srbici ima nešto rodova iz Gornjeg Ljubinja. Oni su došli početkom XX stoljeća. U Caparcima ima par rodova koji su prije pedesetak godina došli iz Skorobišta. U Donjem Retimlju su isključivo doseljenici iz G. Ljubinja.
Zadnja izmjena: Pavo, dana/u 08 jan 2013 15:17, ukupno mijenjano 1 put.

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 08 jan 2013 05:03

katolicki muslimani :D

btw. hvala lijepo pavo.

Pavo
Član

Post Postao/la Pavo » 08 jan 2013 15:50

e-din je napisao/la:katolicki muslimani :D

btw. hvala lijepo pavo.
Haha, lapsus. Ispravio sam.

A što se tiče izjašnjavanja tog stanovništva, to je komplicirano. 1961. su skoro svi izjašnjeni kao Albanci. U čitavoj općini Prizren je bilo samo 85 Muslimana. 5% stanovništva G. Ljubinja se izjasnilo kao Turci, kao i 25% stanovništva Jablanice, 40% stanovništva Manastirice i 10% stanovništva Rečana.

Na popisu 1971. se pojavljuju Muslimani, ali u manjem broju. Potpuno prestaje izjašnjavanje kao Turci u Sredačkoj župi. Muslimani su nekih 20% stanovništva, dok se drugih 80% izjašnjava kao Albanci. Tek 1981. imamo prevagu Muslimana, s tim da se dio stanovništva u Skorobištu, Mušnikovu, Ljubiždi i Gornjem Selu i dalje izjašnjava kao Albanci.

A razlog? To je najkompliciranije. Treba uzeti u obzir da je turska vlast na Kosovu trajala do 1912. Stanovništvo je do tad u pravnom smislu bilo podijeljeno prema vjeri. Jezik je najmanje bitan i u pravnom smislu svi muslimani su jedan milet. Da je 1921. popis pitao za izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti umjesto da je bilježio maternji jezik, većina muslimanskog stanovništva na Kosovu bi bili zabilježeni kao Turci. Srečani imaju i rodbinske veze s Albancima, pogotovu ovi iz zapadnog dijela čije sela graniče s albanskim selima.

Još jedna stvar je da Albanci u Metohiji imaju još uvijek jako očuvanu plemensku strukturu. Oni još uvijek znaju kojem plemenu u sjevernoj Albaniji pripadaju i do prije 40-50 godina je bilo velika sramota oženiti se iz istog plemena. To se smatralo incestom. Pleme ima i sigurnosnu ulogu, jer se suplemenici međusobno štite i brane. To je dovelo do tog da su i ne-Albanci ušli u taj plemenski sustav. Ne znam za Srečane, ali Bošnjaci iz Podgora(Pousko, N. Selo, Grnčare, Ljubižda, Skorobište) su ušli u albanska plemena(fisove, kako ih Albanci zovu). Na isti način su ušli u fisove i Srbi. I Romi na Kosovu su se voljeli izdavati za Albance i prikazivati kao članove fisova.

Tako recimo u Skorobištima, Bošnjaci nose prezime Krasnići, Tsač, Gaš i Šalja. To bi po albanskoj ortografiji bilo Krasniqi, Thaçi, Gashi i Shala. Sva 4 prezimena su imena albanskih fisova, i po tom bi trebalo da su Skorobištani došli iz plemenskih matica u sjevernoj Albaniji. No, nema šanse da je to slučaj jer su ti krajevi albanski pa bi i Skorobištani onda govorili albanski a ne bosanski. U prilog ovom ide i popis glava domaćinstava u Skorobištu iz 1571. koji nalazi ove ljude:

"Никола Дабижив; Богдан Никола; Степан Никола; Петар Никола; Стојко
Степан; Раја Степан; Богдан Никола; Илија Димитар; Стојко Димитар;
Пејо Димитар; Никола Димјо; Рајко Димјо; Степан Радисав; Дане Бенко;
Димитар Петар; Дамјан Димитар; Јаков Костадин; Јован Костадин;
Филип Јован; Петко Добрисав; Никола Добрисав; Никола Димјо; Боја
Димјо; Стојко поп; Цветко поп; Тодор поп; Младен поп; Михаило Јован."

Selo je očito slavensko i očito pravoslavno jer imamo čak 4 popa. Preci Skorobištana nisu bili Albanci, kako god se danas njihovi potomci izjašnjavali. Prevelika bi bila slučajnost da je prije 400 godina selo bilo slavensko, onda da su oni negdje nestali, došli Albanci iz sjeverne Albanije, prešli na islam i naučili od okolnih Srba jezik.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 jan 2013 09:27

Bez opcine.Bosnjaci nestaju dole.Nadam se da ce Albanci ispasti fer i dati nam makar 1 opcinu
Izgubili smo Vitomiricu.Nema sanse za tim sad

Zato najbolje je opcina Recane

Imamo teritorij haman do grada Prizrena.Ko zna, mozda Srbima budemo naplacivali da vide Dusanov grad

Ulaznica 100 maraka

8-)

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 12 jan 2013 23:23

http://img4.imageshack.us/img4/3872/prizren81.png

To je teritorija od preko 170 km2.Kad i Ljubizda ne bi pripala opcini Recane.Musnikovo sigurno bi.A, mislim da bi i Skorobiste.Taj teritorij ima dobar planinski turizam.Ali i relacija samog grada Prizrena na cirka 2000 metara od centra Prizrena.Ucinila bi svojem.Ima tu par malih Srpskih seoca, ali oni bi radije zivjeli i tih par staraca u nasoj opcini, nego Albanskoj

Pogledaj naprimjer Mamushu.To je opet jedno Tursko selo, povrsinski cirka 20 km2, ali sto Turci imaju dijasporu jacu i znacaj, oni su dobili 1 opcinu, iako smo mi trebali da dobijemo najmanje 2, a sad nema sanse da dobijemo bilo sta za Vitomiricu.Tako ovo nam je jedina sansa

U Gori je Srpski rezim uspio da podijeli Gorance, iako ima prospekta i za Bosnjake dole, ali opet.Tako nijedan narod dole nema 75% na tom podrucju.Dok kao sto vidis.Na ovom podrucju.Bosnjaci imaju preko 75% kako po jeziku, tako i po nacionalnoj pripadnosti

marli
Član

Post Postao/la marli » 13 jan 2013 13:51

Ta župa je bolji komad opštine prizren zbog šuma, šar planine i rijeka, to je planinsko područje, jako im je ugostiteljstvo, ima duž rijeke,tj. ceste za Štrbce nevjerovatnih restorana. opet albanski dio opštine prizren je dobar zbog poljoprivrede-ravan teren, vjeruj mi svaki centimetar je iskorišten. Ako se ne formira opština, ti naši dobri Bošnjaci će vremenom iscuriti s tog područja.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 jan 2013 07:54

marli je napisao/la:Ta župa je bolji komad opštine prizren zbog šuma, šar planine i rijeka, to je planinsko područje, jako im je ugostiteljstvo, ima duž rijeke,tj. ceste za Štrbce nevjerovatnih restorana. opet albanski dio opštine prizren je dobar zbog poljoprivrede-ravan teren, vjeruj mi svaki centimetar je iskorišten. Ako se ne formira opština, ti naši dobri Bošnjaci će vremenom iscuriti s tog područja.
http://www.info-ks.net/clanak.php?id=26 ... pod_nav=54

Tako i ja mislim

http://www.info-ks.net/clanak.php?id=26 ... pod_nav=54

Ocigledno selo Skorobista nije dio Prizrenske Zupe, nego Prizrenskog Podgora

Tako na podrucju Sredacke zupe imamo 10 104 stanovnika

Bosnjaka 8624 ili 86,1%
Albanaca 1071 ili 10.7%
Srba 149 ili 1,5%

Jos je bolje ako se gleda jezik

Bosanski 9004 ili 90%
Albanski 743 ili 7,5%
Srpski 205 ili 2,1%

U Prizrenskom Podgoru mi cinimo 35% stanovnistva prema nacionalnoj pripadnosti i 47,2% prema jeziku

Gledaj.Vitomirica sad ima Albansku vecinu.Tesko da cemo dobiti nesto, i da dobijemo tamo smo manjina

Srbi su uspjeli da podjele Goru izmedju Goranaca i Bosnjaka, i tamo je opet Srpski jezik mnogo jaci nego u Prizrenu

Relativna blizina grada Prizrena, ali i dobar planinski turizam, turisticki potencijal.Moze da nam pomogne ovdje

Marli jes ti ikad bio u tom kraju?

marli
Član

Post Postao/la marli » 15 jan 2013 07:39

Jesam, obišao uzduž i poprijeko.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 jan 2013 07:22

http://www.info-ks.net/clanak.php?id=26 ... pod_nav=17

Veoma dobra analiza postojeceg stanja medju Bosnjacima.

Ja sam veoma zadovoljan izjasnjavanjem Bosnjaka na podrucju Prizrena.Iako ima nekih naselja gdje mozda moglo bolje(Skorobiste, Ljubizda i Musnikovo)

Prvi put mi imamo preko 80% Bosnjaka na tom podrucju.Za potencijalnu opcinu treba nam 75%, a mi na podrucju Sredacke zupe imamo i preko 85%.Imamo i fenomen Bosnjackih sela, i ta teritorija kao sto Marli kaze.Ima potencijal.A, takodjer je vazno spomenuti da nije daleko ni grad Prizren.Planinski kraj, a grad blizo.Jos bolje od Bjelasnice.I tamo nema bas ski turizma, ali dalo bi se to napraviti

Sto se tice opcine Gora.I ja mislim da bi trebalo.Mozda bi trebalo neki koncenzus napraviti s Albancima.Pa, Dragas uklopiti da bude sastavni dio opcine Opolje(Albanski).A, da premjestimo sjediste opcine u najvece selo(Restelicu).To je ipak selo s preko 4500 stanovnika.Tako bi mogao nas broj da raste.U tom selu 1/3 Bosnjaka imate nacionalno i 40% su rekli da pricaju Bosanskim jezikom

No, mozda Marli moze bolje da opise taj kraj za mene, da mi kaze na potencijale :glasses:

Odgovorite