☑ Pravila foruma i savjeti

Migracije

Abidaga
Član

Re: Migracije

Post Postao/la Abidaga » 22 jun 2019 19:03

BosniaFirst je napisao/la: 22 jun 2019 18:32
Abidaga je napisao/la: 22 jun 2019 17:45
Gdje se ja i ti razilazimo? U procjeni da je veci broj muslimana bolji ili losiji za Bosnu i Bosnjake.
Ako pod "muslimani" misliš na Bošnjake ili ovu nekolicinu migranata sa porodicama, koji se trude da nađu posao i pomognu zajednici(ko onaj fudbaler u Podgrmeču ili onaj što se zaposlio kao frizer ili općenito migranti koji ne prave probleme i nađu posao), onda mislim da je bolje.

Ako misliš na većinu ovih migranata koji su željni socijale, bez dokumenata(koje su bacili) i bez poštovanja prema našoj policiji, narodu i zakonu, onda je veći broj takvih loše po Bosnu i sve njene stanovnike.

Što se tiče građanske države, ne vidim je kao sredstvo za etničko čišćenje, ali će se svakako genocidaški, UZPovski, fašistički srpski i hrvatski elementi pod tim ustavnim uređenjem odseljavati iz BiH koju ne smatraju svojom, jer plaču za maticom.

Biti musliman nije dozvola da radiš šta hoćeš. Treba ljude gledati po njihovim djelima, ne po ubjeđenjima, svako zna lagati, pretvarati se, zloupotrebljavati, zato treba biti na oprezu i vjerovati svojim očima i razumu prije svega.

Da li se razilazimo?
Samo se razilazimo oko pozeljnog broja strani muslimana u Bosni i eventualno pitanja treba li propustiti nama manje pozeljne migrante da poklapaju EU ili ih zaustavljati na istocnoj granici Bosne. Ja te manje pozeljne vidim kao dugorocnu investiciju unutar EU. Ako je cijena novog miliona probosanski glasacana unutar EU milion sitnih prekrsaja na teritoriji Bosne mislim da se dugorocno isplati ih propustiti.

ButtersTM
Član

Post Postao/la ButtersTM » 22 jun 2019 19:04

Uz dužno poštovanje vi gospodine @Abidaga ste jedna od dosadnijih osoba sa kojom sam imao susreta, na svu sreću preko ovog foruma. Svaka vaša izjava se temelji na tome kako će braća muhadžeri (BRAĆA?!) nas spasiti od četničko-ustaške agresije, kako je Islam nešto savršeno (super, tebi jeste, nije baš svima), kako treba naseliti naše zelene ljepote nadrogiranim migrantima bez ličnih karti (da, nadrogirani su, upravo sam svjedočio grupi migranata u centru Sarajeva kako apliciraju "nešto" u venu, vjerovatno nešto muhadžersko, i naravno pozvao sam policiju).

Ne znam iz kojeg ste kraja, ali vi gospodine Abidaga ne vidite dalje od svog nosa. Bošnjaci moraju imati svoj nacionalni plan i program koji treba obuhvatati rejting u svijetu. Taj rejting sigurno neće biti dobar ukoliko se "šeratizujemo", uostalom većina Bošnjaka praktikuje najblažu moguću formu Islama na tvoju očiglednu žalost. Ovdje nikada nećeš vidjeti "arapsku pustinju".

Prema stilu tvog pisanja izvlačim poruku da imaš neki problem sa ljudima koji su ateiste, da smatraš da si bolji od mene zato što vjeruješ u jednog boga. Ne druže, nisi. Dobar si onoliko koliko su ti djela dobra, koliko si obrazovan, koliko su ljudi oko tebe sretni tobom. Uostalom, ti zlobni bezbožni narodi (fuj, fuj) su na vrhu rang lista svih pozitivnih parametara (možeš provjeriti). Ovim ne želim reći da biti musliman je nešto loše, već je biti zadrt i tvrdoglav.

Za kraj, malo humora:
slika

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 22 jun 2019 19:14

ButtersTM je napisao/la: 22 jun 2019 19:04 bezbožni narodi (fuj, fuj) su na vrhu rang lista svih pozitivnih parametara
Ne smatram grantovano izumiranje naroda i mjesto u dzehenmu pozitivnim parametrnom.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 jun 2019 23:07

Gorchin je napisao/la: 22 jun 2019 10:30
Drina je napisao/la: 22 jun 2019 08:21
Gorchin je napisao/la: 22 jun 2019 08:03 Svaki Bošnjak kome je preci neki ekonomski migrant nego vlastiti brat Bošnjak iz Krajine je izdajica svog naroda i drzave. Kratko jasno. Nemojte okolišavat.
Ko pise u tom smislu?
Migracije ne mozes sprijeciti. Samo mozes da vidis kako se mozes prilagoditi tome i izvuci maksimalnu korist od toga.
Naravno da mozes sprijeciti migracije pogledaj primjer Hrvatske i Madjarske.
Upravo tako ali suprotno. Pogledaj primjer Hrvatske i Mađarske kao zemalja koje NISU uspjele zaustaviti imigraciju u njihove zemlje. Niti jedan od tih imigranata nije prošao preko bijela svijeta da ode u posranu Hrvatsku niti posraniju Mađarsku. Oni su ušli i prošli kroz te napola-zemlje da dođu do svojih destinacija.

A što se tiče imigracije u Hrvatsku, ja ti garantujem da će Hrvati primati imigrante za 10 godina najdalje.
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 jun 2019 23:23

Gorchin je napisao/la: 22 jun 2019 08:03 Svaki Bošnjak kome je preci neki ekonomski migrant nego vlastiti brat Bošnjak iz Krajine je izdajica svog naroda i drzave. Kratko jasno. Nemojte okolišavat.
Sa ovim se potpuno slažem.
Ali kao neko ko je proveo preko pola života kao imigrant mogu ti reći da ni najjače države na svijetu ne mogu, niti će ikada moći, kontrolisati imigraciju. To su jednostavno tokovi koje je nemoguće kontrolisati. Možeš pokušati. Ja ne branim. Ali ni jedna jača zemlja nema kontrolu nad imigrantima, pogotovo u Evropi. I to je jako teško napraviti. POGOTOVO kad se vidi da Evropa demografski umire, ostaje mnogo bogatstva a populacija opada. Naravno da će imigranti doći.

Meni je Krajina rak rana i boli me munafičko ponašanje naših “lidera” prema Krajini već odavno. Naravno da želim podržat svog čovjeka i sad i uvijek, ali ovdje ne pričamo o tome.

Pričamo o tome da imigranti prolaze kroz Krajinu bez veće namjere da tu ostanu i da ta rulja neće niti može biti zaustavljena sve da i imamo nacionalnu državu koju nemamo, a pogotovo sa ustašama i četnicima koji blokiraju bilo koju akciju. Pričamo o tome da većina imigranata nije iz ratom zahvaćenih područja ali to opet ne znači ni da moraju svi biti ni ološ. Ološa ima sigurno. To se vidi. Ali nisu svi. Uz to, nije terorista neko ko želi bolji život i hoće da ode negdje. Ako jeste, onda kako nazvati sve one koji su otišli iz BiH od 1996 do danas? Po čemu su oni drugačiji?

Također neću se složiti niti da su ovo muhađiri. Muhađiri su bili izbjeglice koje su pratile Muhameda s.a.v.s. i koji su prognani radi svoje religije pa su utočište tražili u muslimanskim zajednicama gdje su bili bezbjedni. Ovo danas je upravo suprotno. Ovi ljudi ne bježe na zapad da bi slobodno prakticirali islam i stoga automatski nisu muhađiri. Također, u većini slučajeva se i ne radi o religioznim ljudima nego o ljudima koji sele iz materijalnih razloga. Opet kažem ne mislim da je tu ista loše. Nek idu ljudi gdje misle da im je bolje - ali odlazak iz muslimanske zemlje u kojoj je mir, nije ono što se zove “muhađir.”

Ipak, bez obzira bili oni muhađiri ili materijalistički imigranti, pitanje je šta uraditi ovdje sa situacijom koju imamo? Da li ih ostaviti da pomru bez hrane? Premlatiti ih? Koristiti nasilje? Stvarno ne mislim da je to solucija.

Mislim da naša policija treba jednostavno da napravi timove ljudi i da te te imigrante trpa Hrvatima. Oni to nama rade odavno i to je već dokazano. Treba ljudima pomoći da stignu na destinaciju. Ništa više. Nažalost ustaše bi to opstruirale i zato to treba raditi USK policija.

A što se tiče rijetkih familija iz Sirije i Iraka (familije sa ženama i djecom), svaka od njih koja želi da ostane i nađe posao, da radi i od svog rada živi, da se školuje i ostane, zašto da ne?
Zadnja izmjena: BosnjackaHercegovina, dana/u 22 jun 2019 23:39, ukupno mijenjano 1 put.
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 jun 2019 23:34

Pitanje je šta uraditi ovdje? Pobit ih? Ostaviti da pomru bez hrane? Stvarno ne mislim da je to solucija. Mislim da naša policija treba jednostavno da napravi timove ljudi i da te te imigrante trpa Hrvatima. Ko ih jebe. Oni to nama rade odavno i to je već dokazano.

1)Zatvoriti drzavnu granicu za potencijalne novije useljenike
2)Ravnomjerno rasporediti migrante po svim dijelovima Bosne
3)Napravi socio-ekonomski plan migranata,njihovih potencijala,ako i postoje.I to je to

Manje-drzave i ne mogu vise od tog
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 jun 2019 23:45

Jack je napisao/la: 22 jun 2019 23:34
Pitanje je šta uraditi ovdje? Pobit ih? Ostaviti da pomru bez hrane? Stvarno ne mislim da je to solucija. Mislim da naša policija treba jednostavno da napravi timove ljudi i da te te imigrante trpa Hrvatima. Ko ih jebe. Oni to nama rade odavno i to je već dokazano.

3)Napravi socio-ekonomski plan migranata,njihovih potencijala,ako i postoje.I to je to

1) Kako zatvoriti granicu kad četnici kontrolišu Drinu?
2) Slažem se da treba imigrante ravnomjerno rasporediti - to sam ja odmah i govorio, ali opet u većini slučajeva oni ne žele da ostanu i stoga će većina njih ići ka Kladuši i Bihaću u nadi da prođu dalje. Stavi se u njihov položaj. Šta će oni u Mostaru ako žele proći do Bihaća da se probiju dalje? Nećeš ih moći tu zadržati. Oni neće ostati u centrima jer nemaju želju imigrirati u BiH. Oni imaju želju samo proći kroz BiH. Oni koji žele ostati - njih treba razmjestiti ravnomjerno. Ali kao što vidimo takvih je malo.
3) slažem se sa 3. Ali opet. Većina i ne želi ostati. Nema smisla praviti plan s nekim ko će već prekosutra biti u Sloveniji.
Samo BiH.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 23 jun 2019 03:51

23.06.2019
Predsjednik Hrvatske seljačke stranke u BiH: Slijedi val iseljavanja Bošnjaka, iz Krajine bježi tko god može
http://m.pogled.ba/clanak/mario-karamat ... oze/170622

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 23 jun 2019 05:24

Hrvatska policija predstavila je opremu koju koristi u borbi protiv ilegalnih migracija. U Grabovcu kraj Plitvičkih jezera, desetak kilometara od granice s BiH, pokazane su razne vrste termovizijskih kamera, posebnih vozila i uređaja koji se koriste svakodnevno, posebno protiv krijumčara ljudi kojih je u Hrvatskoj u posljednjih 18 mjeseci uhapšeno tačno hiljadu.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 23 jun 2019 06:01

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 22 jun 2019 23:45
Jack je napisao/la: 22 jun 2019 23:34

1) Kako zatvoriti granicu kad četnici kontrolišu Drinu?
2) Slažem se da treba imigrante ravnomjerno rasporediti - to sam ja odmah i govorio, ali opet u većini slučajeva oni ne žele da ostanu i stoga će većina njih ići ka Kladuši i Bihaću u nadi da prođu dalje. Stavi se u njihov položaj. Šta će oni u Mostaru ako žele proći do Bihaća da se probiju dalje? Nećeš ih moći tu zadržati. Oni neće ostati u centrima jer nemaju želju imigrirati u BiH. Oni imaju želju samo proći kroz BiH. Oni koji žele ostati - njih treba razmjestiti ravnomjerno. Ali kao što vidimo takvih je malo.
3) slažem se sa 3. Ali opet. Većina i ne želi ostati. Nema smisla praviti plan s nekim ko će već prekosutra biti u Sloveniji.

Upravo to i ja pisem. Ne shvatam sta neki ocekuju?

Bosna ne utice na izvor migracija. Nije ni na prvoj liniji tog priliva kao sto su Turska, Grcka, Spanija i Italija. Jednom kada "provale" te granice onda je kasno. Niti mozes imati kontrolu nad bosanskom granicom jer su tamo uglavnom vlasi.

Oko 100.000 ovih migranata je uslo i trenutno ih ima u Bosni max 10.000. Sto znaci da skorom svi odu dalje preko HR iako neki kazu da su oni zatvorili granicu. Nemaju oni kapaciteta za to.

Migracije ce biti sve intenzivnije. Afrika ce dobiti milijardu novih stanovnika do 2050.0 Pakistan, Banglades itd su prenaseljeni. Kina se otvara i sve vise ih ide vani. Indija...

Prije par godina sam citao podatak da samo 6% zivorodenih u svijetu otpada na Europu.Najbogatiji kontinent a u kojem opada broj stanovnika. Na drugoj strani puno siromasnih, mladih u punoj snazi. Naravno da ce dolaziti. Migracije su oduvjek postojale.

Samo je stvar kako ces se snaci u tome. Na nama je samo da "proberemo" medu migrantima one koji necemu vrijede. I prema tome ne treba gledati samo na ovog danasnjeg migranta vec i na djecu unuke.

Priliv migranata je dobar ako se desava postepeno. Pisao sam i ranije a evo ponovit cu opet. Treba pomovisati Bosnu kao epicentar europskih muslimana i vrsiti promociju kod muslimana iz Bugarske, Grcke, Ukrajine, Makedonije itd.... Bijelci i muslimani postaju Bosnjaci nakon 2-3 generacije
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 jun 2019 06:14

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke u BiH: Slijedi val iseljavanja Bošnjaka, iz Krajine bježi tko god može
Os Uskoplje 31 ''prvasic'' sk 2019/2020

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 jun 2019 06:58

Neminovno je to,ali jos za vrijeme 1 Kineskog carstva kad je Kina bila populaciono siromasna.A dok je bilo Mongola.Pravljen je velik Kineski zid i na tome zidu je kasnije jacana dinastija Hana 1 Kineska dinastija,otud naziv Kina

Naravno da je nemoguce sprijeciti.Ali je moguce lijeciti posljedice migracija koje budu dolazile.Neke drzave su se hermeticki izolovale tipa Madjarska i one su danas medju migrantima tabu drzava.
Ne pravi se ''plan;'' nego svaka drzava obavi razgovor informativni s migrantom u drustvu psihijatra.I tu se napravi selekcija migranata.Ti migranti nece nikud ici.Oni to ne shvacaju.Skopcaj sta je Francuskoj jos 10 000 migranata,kad drzava ima preko 60 miliona stanovnika.Sta je Njemackoj s preko 80 miliona stanovnika.Ali te migrante nece niko i ti migranti kao sto sam rekao su mislili da se uvale u Njemacku kao 2015 godine ali zakoni su sad drugaciji

Gorchin
Član

Post Postao/la Gorchin » 23 jun 2019 07:05

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 22 jun 2019 23:07
Gorchin je napisao/la: 22 jun 2019 10:30
Drina je napisao/la: 22 jun 2019 08:21

Ko pise u tom smislu?
Migracije ne mozes sprijeciti. Samo mozes da vidis kako se mozes prilagoditi tome i izvuci maksimalnu korist od toga.
Naravno da mozes sprijeciti migracije pogledaj primjer Hrvatske i Madjarske.
Upravo tako ali suprotno. Pogledaj primjer Hrvatske i Mađarske kao zemalja koje NISU uspjele zaustaviti imigraciju u njihove zemlje. Niti jedan od tih imigranata nije prošao preko bijela svijeta da ode u posranu Hrvatsku niti posraniju Mađarsku. Oni su ušli i prošli kroz te napola-zemlje da dođu do svojih destinacija.

A što se tiče imigracije u Hrvatsku, ja ti garantujem da će Hrvati primati imigrante za 10 godina najdalje.
O cemu ti bolan pricas. Vidis da se stoviro cep u Krajini ti ljudi ne mogu preko HR granice jos ih vracaju u Bosnu. Sa druge strane u Madjarsku niko ne ulazi od 2015-te. Iz istog razloga se i razvila ova ruta kroz BiH jer ne mogu preko Srbije i Madjarske vise. Dakle granica se moze zatvoriti ljudi se mogu deportovati to je moguce samo mi nismo u stanju jer ne upravljamo ovom drzavom. Prica da se migracije ne mogu zaustaviti su cista glupost.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 jun 2019 07:13

Madjarska ima jednu od najjacih kontola carinskih svojih vanjskih granica i istina je da od 2016 godine nova ruta je usmjerena prema Bosni.Kod nas su migranti poceli tek aktivnije da dolaze 2017 godine.I da.Ocekuj poplavu migranata u 2019,2020.Fazon je da jos 30 000 migranata i jos 10 000 migranata Krajina ne bi mogla da podnese

Evo ja vec kupim drustvo po dzamijama i saljem iz za Smoljanu

Abu Rizvan Al Bengali u Smoljanu
Dzafer bin Walid u Krnjeusu
Takodjer kraj Bakirove kuce u Poljinama saljem inzinjera Abu Bostana al Brzavija.On je amidza Eustahije Brzica

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 jun 2019 07:21

I sasvim je jasno da selo Mrakovo je naseljeno od ''muhadzera'' iz Maroka.Originalni naziv sela je Marokovo.Pa je kasnije zamjenom padeza izgubljeno to.Nesto poput pravoslavnih vlaha i sela Sehovici i Pcelinac

:lol: :lol:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 23 jun 2019 07:34

Defter hefte: Zalažemo se za povratak migranata kućama! - MTV IGMAN
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 23 jun 2019 11:13

ButtersTM je napisao/la: 22 jun 2019 19:04 Prema stilu tvog pisanja izvlačim poruku da imaš neki problem sa ljudima koji su ateiste, da smatraš da si bolji od mene zato što vjeruješ u jednog boga. Ne druže, nisi. Dobar si onoliko koliko su ti djela dobra, koliko si obrazovan, koliko su ljudi oko tebe sretni tobom. Uostalom, ti zlobni bezbožni narodi (fuj, fuj) su na vrhu rang lista svih pozitivnih parametara (možeš provjeriti). Ovim ne želim reći da biti musliman je nešto loše, već je biti zadrt i tvrdoglav.

Za kraj, malo humora:
slika
Onaj prvi dio tvog teksta mogu razumiti. Ima logike, i on može ali ne mora biti tačan. Stoga neću ulaziti u to da li imigranti mogu ili ne mogu pomoći BiH i Bošnjacima nekad u budućnosti. Ko zna?

Ali ono što mi je palo za oko je tvoj posljednji paragraf i razmišljao sam par sati da li ikako treba odgovoriti ovako slabo informiranom mišljenju. I odlučio sam da treba, ne radi tebe, jer po ovom što pišeš ispadaš kao neko ko je isuviše ubjeđen u ispravnost svog mišljenja da bi jedan post to promjenio, nego više radi ostalih koji ovo mogu čitati i pomisliti da ima istine u tome.

Prvo, da krenem sa ozada i “humorom.” Prvo, svijet izuma, istraživanja i napretka nije uopšte toliko jednostavan da bi ga neko ko nije proveo 20+ godina u njemu mogao zaista razumiti. Ali u laičkim crtama, pogledaj stanje svijeta 1880tih i posebno pogledaj koliko je većinsko muslimanskih zemalja tada imalo čak i svoju nezavisnost i slobodu a koliko ih je bilo kolonizirano. Tek onda ćeš vidjet da ih je bila 1 ili 2 “slobodne” pod navodne znake. Onda se pitaj da li bi ti strani okupator odobrio istraživački rad i laboratoriju ili bi te noć pojela? Uzmi za primjer današnju situaciju sa Iranom i njihovim nuklearnim programom i sve će ti biti jasno ko smije a ko ne smije istraživati. A ovo je 2019, a gdje je 1880ta!?!? I od tada, do danas, situacija po pitanju onih koji se bave naukom i napretkom u Islamskom svijetu je bila ista. Usput, pogledaj malo kako je završio glavni naučnik koji je napravio Pakistanski nuklearni program.

U međuvremenu, i u svom nepoznavanju materije, ti za primjere “boljeg i goreg” koristiš naučne napretke i istraživačke podvige a očito pojma nemaš ni da za njih trebaš imati barem slobodu i mir a da ne govorimo investicije, što nećeš imati pod opsadom kolonijalizma, nit pod post-kolonijalnim diktatorskim režimima koji postoje opet zahvaljujući kolonizatorima. Drugim riječima poistovjećuješ frustraciju nekog Arapina sa slike što je ljut jer je zapostavljen sa njegovom zadrtošću i glupošću ignorišući time da je sva ta situacija uzrokovana ljudima sa lijeve strane tvoje slike. To bi isto bilo da tebe sad neko izmlati bejzbol palicom pa ti se smije kako si modar i krvav a on prav i zdrav - i stoga si “gori” od njega. Idiotizam na kvadrat.

PS. U SADu Muslimani čine 1% populacije i 5% medicinskih doktora. Nedavno je također izašao i naučni rad gdje oko 0.3% populacije Arapa u SAD su izumitelji na 3.4% svih američkih patenata, što znači da je jedan “zalupani” Američki Arapin čak 10 puta više umiješan u inovacije u SADu od prosječnog Amerikanca. Čak samo država Kalifornija je imala više Arapskih patenata nego sve druge Arapske zemlje zajedno - Pročitaj sam. https://hbr.org/2017/02/arab-inventors- ... innovative.

A u isto vrijeme, broj džamija po SAD (uključujući i Kaliforniju) se uduplao nekoliko puta u zadnjih 15-20 godina. Znam lično primjere gdje vodeći naučnici i istraživači su upravo utemeljitelji islamskih centara i džamija baš po SADu.

Stoga pričaš glupasti koje si ili pročitao ili su inspirisane višedecenijskom anti-islamskom propagandom koja veze s mozgom nema.
Samo BiH.

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 23 jun 2019 13:17

Eno ima na youtube jedna emisija zove se Galileo i gdje priznaju da nije bilo islamske nauke da bih danas i dalje živjeli u srednjem vijeku a ne u ovom u kojim smo sad.

Osobe koje ne poznaju Islam i jos u tome je jos preziru i mrze dolaze do takvog zakljucka kao sto je to uradio ovaj momak gora sa slikama.
Takvih piznajem dosta a mnogi su promijenili misljenje kad su predraud uklonili i krenuli sami istrazivati, citati i slusati osobe koje se na tom polju poznaju.

@bhercegovina odlicno objasnjenje.
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

ButtersTM
Član

Post Postao/la ButtersTM » 23 jun 2019 18:09

@BosnjackaHercegovina kada bih rekao da se ne slažem s tobom, slagao bih. Naravno ima tu dijelova na kojima nam se mišljenja definitivno ne poklapaju. Ono što je bitno i ono što tebe i mene veže je "BOŠNJAK". To Bošnjak treba očuvati po svaku cijenu i ne tjerati nikoga od pripadnosti toj riječi i nikako ti ne može biti bliži (ne mislim na tebe konkretno) neki ekonomski migrant (iz niko ne zna odakle) od tvojih sunarodnjaka.
Usput mislim da ova tema ide u offtopic i da je njen sadržaj za potpuno drugačiji tip foruma.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 23 jun 2019 23:15

ButtersTM je napisao/la: 23 jun 2019 18:09 BosnjackaHercegovina kada bih rekao da se ne slažem s tobom, slagao bih. Naravno ima tu dijelova na kojima nam se mišljenja definitivno ne poklapaju. Ono što je bitno i ono što tebe i mene veže je "BOŠNJAK". To Bošnjak treba očuvati po svaku cijenu i ne tjerati nikoga od pripadnosti toj riječi i nikako ti ne može biti bliži (ne mislim na tebe konkretno) neki ekonomski migrant (iz niko ne zna odakle) od tvojih sunarodnjaka.
Usput mislim da ova tema ide u offtopic i da je njen sadržaj za potpuno drugačiji tip foruma.
Mislim da se u tom svemu što si naveo i možemo i moramo složiti. Mi moramo zajedno i nikako drugačije. To je jasno. Ja znam ateistu koji je za džamiju dao pare samo zato što je džamija za Bošnjački džemat - a lik je otvoreni ateista. Razlog? Jer naše je naše, a repa bez korijena umire.

Neću odbacivati niti ateistu niti agnostika niti katolika niti pravoslavca niti jevreja Bošnjaka ili barem Bosanca ili Hercegovca koji voli i spreman je da brani državu BiH od svih njenih neprijatelja. To je 100%. I moramo biti otvoreni i fleksibilni prema svima. Ali isto tako nemojmo dozvoliti da se čak i među nama provlače propagandne poruke dušmana koje su decenijama rovarile po našoj kulturi sa ciljem stvaranja osjećaja niže vrijednosti - nekada i uspješno.
Samo BiH.

Odgovorite