☑ Pravila foruma i savjeti

Zaposleni i prosječna plata u Bosni

Drina
Član

Re: Zaposleni/Nezaposleni - nova radna mjesta u Bosni

Post Postao/la Drina » 15 dec 2016 05:23

FBiH

Nezaposleni

Januar : 390.738
Februar: 388.606
Mart : 382.879
April : 377.926
Maj : 373.378
Juni : 373.548
Juli : 376.078
August : 377.826
Septembar : 374.500
Oktobar : 373.657

Broj zaposlenih

Januar : 450.19
Septembar : 461.944

http://www.fzzz.ba/fbih-statistika/godi ... racija-bih
Biće onako kako Bošnjaci odluče

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 15 dec 2016 05:54

Napredujemo. Ovo je dobro. :gut:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2016 11:19

Tuzla srušila 25 godina star rekord u otvaranju novih radnih mjesta

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=73121

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 23 jan 2017 03:58

BPK - Gorazde

Januar - 3570
Februar - 3540
Mart - 3500
April - 3435
Maj - 3395
Juni - 3464
Juli - ?
August - 3.594
Septembar - 3.559
Oktobar - 3545
Novembar - 3.495
Decembar - 3.502

http://www.szzbpk.ba/statistika/statist ... ar2016.pdf

atif
Član

Post Postao/la atif » 10 feb 2017 05:01

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... tri+godine

Ramić: Imamo osigurane poslove za naredne tri godine

Euro-Asfalt 600 radnika
Sanatel Sanski Most 100 radnika planira 450

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 10 feb 2017 07:53

Breza: Najavljeno investiranje deset miliona eura i zapošljavanje 150 radnika
U projekat kogeneracije na biomasu u 60 općina u Bosni i Hercogivni, koji Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) priprema s italijanskom firmom "Piroks", uključit će se i zagrebačka kompanija "Prva guma" sa svojim partnerima iz Njemačke, Holandije, SAD-a i Kine, i to investiranjem u općinu Breza.

Osim gradnje postrojenja kogeneracije na biomasu od 1,6 MW, bit će investirano i u pokretanje linije za proizvodnju peleta, gradnju postrojenja za suhu reciklažu guma i projekt hidroponike (proizvodnja organske hrane na vodi), prvi te vrste na Balkanu.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je na sastanku sa investitorom Zdenkom Sabljićem istakao da će FIPA pružiti punu podršku tom projektu u svim fazama njegove realizacije putem javno-privatnog partnerstva s Općinom Breza.

Vrijednost investicije iznosi oko 10 miliona eura i planirano je upošljavanje oko 150 radnika.
Breza je izabrana zbog blizine autoputa, aerodroma i željeznice, saopćeno je iz FIPA-e.
http://faktor.ba/vijest/breza-najavljen ... ika-235434

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 10 feb 2017 07:54

Zadruga "Ekobehar" iz Hadžića: Nova radna mjesta za bivše borce

Demobilisani borac Jusuf Palavra, osnivač Boračke poljoprivredno-turističke zadruge "Ekobehar" želi da u ovoj zadruzi zaposli još pet demobilisanih boraca.

Tim povodom sa Palavrom sastanak je održao ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Palavra, bivši pripadnik Fočanske brigade i prognanik iz Grepka opredijelio se za pokretanje poljoprivredne proizvodnje 1995. godine na području Osenika u Hadžićima. Prošle godine formirao je boračku zadrugu, sa još pet demobilisanih boraca, po osnovu Javnog poziva za podsticaj zapošljavanju boračke populacije resornog kantonalnog ministarstva.

Na oko 25 dunuma zemljišta u Oseniku pokrenuli su plasteničku proizvodnju, zasadili krompir, jagode i maline te 1.500 sadnica autohtonih vrsta voća. S obzirom na to da je osiguran plasman proizvedenog u prošloj godini cilj im je proširiti proizvodnju i uposliti još pet demobilisanih boraca ove godine.

Kako je istakao, oko 350 duluma neobrađene zemlje u Grepku, koja je u njegovom vlasništvu, može biti iskorišteno za nove zasade poljoprivrednih kultura.

- Cilj nam je i da u funkciju stavimo novoizgrađenu sušaru i nabavimo hladnjaču kako bismo osigurali širi plasman svojih proizvoda - dodao je Palavra.

Prema riječima ministra Fiše, na području Kantona Sarajevo djeluju tri boračke zadruge sa kojima Ministarstvo ima dobru saradnju, te je najavio da će i ove godine podržati njihove projekte u cilju zapošljavanja boračke populacije.

- Ministarstvo za boračka pitanja će uskoro predložiti Vladi KS Program za podsticaj zapošljavanja pripadnika boračke populacije za 2017. godinu, nakon čega će biti raspisan javni poziv zadrugama - pojasnio je ministar Fišo i dodao da je za podsticaj zapošljavanju pripadnika boračke populacije u Budžetu KS ove godine planirano 400.000 KM, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.
http://faktor.ba/vijest/zadruga-ekobeha ... e-235462#2

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 10 feb 2017 07:55

Januar - 3570
Februar - 3540
Mart - 3500
April - 3435
Maj - 3395
Juni - 3464
Juli - ?
August - 3.594
Septembar - 3.559
Oktobar - 3545
Novembar - 3.495
Decembar - 3.502

-------

Januar 2017 : 3500

http://www.szzbpk.ba/statistika/statist ... ar2017.pdf

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 10 feb 2017 08:36

Ovo je stagnacija žešća. Znam najmanje 5-6 ljudi iz Goražda koji imaju oko 25-30 godina koji studiraju u Sarajevu i ni ne pomišljaju da se vrate i žive u Goraždu. Kažu, ne pomakli se sa ovog mjesta (Sarajeva) :D :what: . I kažu mi da je napuhana priča o Goraždu kao nekom prosperitetnom mjestu za mlade jer ljudi koji završe fakultete ili Master studije teško mogu dobiti posao u administraciji ili na većim pozicijama u boljim goraždanskim firmama. Jer se tamo kažu, sve zna ko je gdje i novopečene "fakultetlije" haman nemaju nikakvu šansu tamo, osim da rade u operativi za siću. I zato ostaju u Sarajevu i snalaze se u većem gradu, kako ko zna i umije.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 10 feb 2017 09:12

amkos je napisao/la:Ovo je stagnacija žešća. Znam najmanje 5-6 ljudi iz Goražda koji imaju oko 25-30 godina koji studiraju u Sarajevu i ni ne pomišljaju da se vrate i žive u Goraždu. Kažu, ne pomakli se sa ovog mjesta (Sarajeva) :D :what: . I kažu mi da je napuhana priča o Goraždu kao nekom prosperitetnom mjestu za mlade jer ljudi koji završe fakultete ili Master studije teško mogu dobiti posao u administraciji ili na većim pozicijama u boljim goraždanskim firmama. Jer se tamo kažu, sve zna ko je gdje i novopečene "fakultetlije" haman nemaju nikakvu šansu tamo, osim da rade u operativi za siću. I zato ostaju u Sarajevu i snalaze se u većem gradu, kako ko zna i umije.
Kao novopeceni akademicar i nemozes dobiti bolje mijesto ni na zapadu. Bez radnog staza i iskustva, moras poceti na dnu i polahko se stepenicu po stepnicu prema gore raditi. Ja neznam, ali vi koji zivite u Bosni, mislite cim se fakultet zavrsi trebas da dobijes vodeci posao u administraiji bez ikakvog radnog iskustva. I onda tu ispijati kahvu po cijeli dan. :rofll:

Pitaj te svoje hababe koliko prakticnog iskustva imaju i sta su znacajno postigli da im se da neka jaca pozicija.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 10 feb 2017 09:31

Nisi me dobro shvatio, ljudi se jednostavno ne vide dugorocno u Gorazdu, cak i sa zavrsenom skolom. A da ne govorimo o faktorima "vitamina C" ili ti ga stele. Ovo je sve prica iz usta ljudi koji imaju do 30 godina i koji su iz Gorazda. Moje mišljenje je da bez brze ceste Sarajevo-Gorazde nema nikakvog jaceg napretka za BPK. A brzu cestu ce mozda nasi unuci docekati, kako se fino planira. :lolcina:

Zaboravih jos dodati, da ljudi sa Magistarskim rade u operativi duzi period, nema smisla. Moze mozda pola godine, godina, ali ako nema napretka hvataj se Sarajeva ili bjezi vanka. Sto je danas i slucaj gotovo u svim mjestima Bosne, pa i Balkana. Ako cemo posteno.

Ljudima treba napredak, a u Bosni je napredak misaona imenica osim ako covjek nije Einstein po pitanju mozga. Zato me i ne cude mnogi ljudi sa zavrsenim magistarskim studijem koji su pobjegli vanka, rade par godina poslove za sicu, vide ne ide se naprijed, nema napretka, stagnira se i hvataju se noge. Znam najmanje 6-7 takvih slučajeva. Ali sve zavisi od politike. I tako imamo zacarano kolo.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 10 feb 2017 10:02

Iskreno ti sto pricaju na taj nacin prosipaju tipicnu klosarsko-jalijasku pricu kako to ja zovem. Nema tim hljeba nigdje. Iskreno.

Bilo ko s diplomom moze naci posao u Gorazdu. Medutim plate su tamo niske ali nije ni to najveca "mana". To je mali grad gdje nema 300 cuda. Nema 300 kafica i mjesta za izlaske i takvima je to glavni nedostatak.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 10 feb 2017 10:23

amkos je napisao/la:Nisi me dobro shvatio, ljudi se jednostavno ne vide dugorocno u Gorazdu, cak i sa zavrsenom skolom. A da ne govorimo o faktorima "vitamina C" ili ti ga stele. Ovo je sve prica iz usta ljudi koji imaju do 30 godina i koji su iz Gorazda. Moje mišljenje je da bez brze ceste Sarajevo-Gorazde nema nikakvog jaceg napretka za BPK. A brzu cestu ce mozda nasi unuci docekati, kako se fino planira. :lolcina:

Zaboravih jos dodati, da ljudi sa Magistarskim rade u operativi duzi period, nema smisla. Moze mozda pola godine, godina, ali ako nema napretka hvataj se Sarajeva ili bjezi vanka. Sto je danas i slucaj gotovo u svim mjestima Bosne, pa i Balkana. Ako cemo posteno.

Ljudima treba napredak, a u Bosni je napredak misaona imenica osim ako covjek nije Einstein po pitanju mozga. Zato me i ne cude mnogi ljudi sa zavrsenim magistarskim studijem koji su pobjegli vanka, rade par godina poslove za sicu, vide ne ide se naprijed, nema napretka, stagnira se i hvataju se noge. Znam najmanje 6-7 takvih slučajeva. Ali sve zavisi od politike. I tako imamo zacarano kolo.
Znam i ja ovdje nekoliko slucajeva koji su dosli ovamo da rade sa zavrsenim magistarskim studijem. Rade za sicu ovdje, sa ogranicenim ugovorm. Sa kojim mogu ostati bez posla i zavrsiti na ulici svaki dan. Svabo im uze dusu, ali cute klimaju glavom, rade i gutaju.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 10 feb 2017 10:56

Medutim plate su tamo niske ali nije ni to najveca "mana". To je mali grad gdje nema 300 cuda. Nema 300 kafica i mjesta za izlaske i takvima je to glavni nedostatak.
Upravo si i rekao i potvrdio ono što ja pišem i što čujem od ljudi iz Goražda. Plate niske, rade ljudi za siću i ovo drugo isto, izlasci, kafići i ostala čudesa. Pa ko bi realno tamo ostao da živi, ako nema sadržaj za svoj život. Niko. Budimo realni. Okanimo se snova.

Da se ne lažemo, ni u Sarajevu trenutno nije puno bolje, ljudi i familije sele i iz Sarajeva vanka samo se manje piše o tome ili se manje vidi pošto je veći grad. Znam par familija koje su iselile iz Sarajeva na Zapad, jedna familija čak u Ameriku iselila. A da ne pričamo o mjestima gdje se najviše radnih mjesta otvara, a to je poslodavac "Bingo" i trgovine generalno, a uslove rada i primanja (plaće) u toj firmi ni najvećem dušmaninu ne bih poželio.

Ali ti ljudi uglavnom koji rade u tim trgovinama ala "Bingo" ili "Konzum" mogu se udarati nogom u gujcu jer makar imaju posao, a imaju samo završenu srednju školu, uglavnom. A jel izrabljivanje, jest, to vidim svojim očima svaki dan.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 10 feb 2017 11:01

ABen je napisao/la:
amkos je napisao/la:Nisi me dobro shvatio, ljudi se jednostavno ne vide dugorocno u Gorazdu, cak i sa zavrsenom skolom. A da ne govorimo o faktorima "vitamina C" ili ti ga stele. Ovo je sve prica iz usta ljudi koji imaju do 30 godina i koji su iz Gorazda. Moje mišljenje je da bez brze ceste Sarajevo-Gorazde nema nikakvog jaceg napretka za BPK. A brzu cestu ce mozda nasi unuci docekati, kako se fino planira. :lolcina:

Znam i ja ovdje nekoliko slucajeva koji su dosli ovamo da rade sa zavrsenim magistarskim studijem. Rade za sicu ovdje, sa ogranicenim ugovorm. Sa kojim mogu ostati bez posla i zavrsiti na ulici svaki dan. Svabo im uze dusu, ali cute klimaju glavom, rade i gutaju.
Ali su u Njemačkoj. ;) Veća zemlja, više sadržaja, bogatiji život u smislu sadržaja itd. :lolcina: Ljudi skontali bolje da ih Hans ili neko drugi hebe nego domaći ili strani robovlasnik u BiH. To je tako. Zato i imamo ovaj egzodus (iseljavanje) iz svih krajeva BiH i Balkana generalno.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 11 feb 2017 17:41

amkos je napisao/la:
Medutim plate su tamo niske ali nije ni to najveca "mana". To je mali grad gdje nema 300 cuda. Nema 300 kafica i mjesta za izlaske i takvima je to glavni nedostatak.
Upravo si i rekao i potvrdio ono što ja pišem i što čujem od ljudi iz Goražda. Plate niske, rade ljudi za siću i ovo drugo isto, izlasci, kafići i ostala čudesa. Pa ko bi realno tamo ostao da živi, ako nema sadržaj za svoj život. Niko. Budimo realni. Okanimo se snova.

Da se ne lažemo, ni u Sarajevu trenutno nije puno bolje, ljudi i familije sele i iz Sarajeva vanka samo se manje piše o tome ili se manje vidi pošto je veći grad. Znam par familija koje su iselile iz Sarajeva na Zapad, jedna familija čak u Ameriku iselila. A da ne pričamo o mjestima gdje se najviše radnih mjesta otvara, a to je poslodavac "Bingo" i trgovine generalno, a uslove rada i primanja (plaće) u toj firmi ni najvećem dušmaninu ne bih poželio.

Ali ti ljudi uglavnom koji rade u tim trgovinama ala "Bingo" ili "Konzum" mogu se udarati nogom u gujcu jer makar imaju posao, a imaju samo završenu srednju školu, uglavnom. A jel izrabljivanje, jest, to vidim svojim očima svaki dan.
Ne nije isto. Smara me ta prica ali u redu. Ti koje spominjes spadaju u grupu u onih koji samo pricaju "ta ce ba oni". Takve ljude vise ne mogu slusati ni 2 sekunde. Prosto vise nemam zivaca za te loosere.

U Gorazdu imas preko 7.000 zaposlenih i oko 3.5000 nezaposlenih. Tako je barem po statistici.

Najvise ljudi radi za Prevent a tu su plate onih radnika sivaca 500-600KM. To je svakako malo ali znam da su redovne, imaju odmore, uplacuje im se staz i sve je regularno.
Imaju oni koji rade i nocne i oni dobiju nesto vise

Plate ljudi u Pobjedi su oko 1.000KM
Plata medicinskih radnika isto oko 1.000KM

Od vecih firmi ima Bekto i EMKA.

Sve je jeftinije u GZ. Od rezija pa nadalje. Misljenja sam i potpuno sam ubjeden da se moze zivjeti bez ikakvih problema sa dvije plate.

Medutim Gorazde je prije rata imalo oko 16.000 st a danas oko 12.0000. Govorim o samom gradu. Djevojke gledaju Kim Kardashian, Paris Hilton a muskarci Ronalda, velike stadione, snimke sa Ibize i zelili bi da imaju to u svom selu. To je iluzija. Tako zivi 1% svjetske populacije ako i toliko.

95% Francuske je smor i dosada i u 95% mjesta se desava jedno veliko nista. Ljudi rade od ponedjeljka do petka. Subotom idu u prodavnice i nedjeljom se malo opuste i to je to Tako je u vecini drzava i za ogromnu vecinu ljudi

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 11 feb 2017 17:49

Djevojke gledaju Kim Kardashian, Paris Hilton a muskarci Ronalda, velike stadione, snimke sa Ibize i zelili bi da imaju to u svom selu. To je iluzija. Tako zivi 1% svjetske populacije ako i toliko.
Bravo, slazem se. Mediji, internet, jbg.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 03 mar 2017 08:59

MA NEMOGUĆE!

U BiH u januaru povećana nezaposlenost :goofy: :goofy:

http://www.bljesak.info/mob/clanak/189107

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 03 mar 2017 09:04

MALO PO MALO...

U februaru zaposlene 42 osobe u Gornjem Vakufu

http://www.bljesak.info/mob/clanak/189068

dennis
Član

Post Postao/la dennis » 03 mar 2017 18:48

"Podignuti" su kriteriji, zbog interneta kojim su tudji životi postali pristupačni.

Većina mladjih ljudi se srami staviti slike na FB uobicajenog svakodnevnog života iz kraja u kojem žive. :rofll:

Svi gledaju da se barem "uslikaju" negdje. :tchuss:
==BOSNA==

Odgovorite