Zaposleni i prosječna plata u Bosni
Re: Zaposleni/Nezaposleni - nova radna mjesta u Bosni
FBiH
Nezaposleni
Januar : 390.738
Februar: 388.606
Mart : 382.879
April : 377.926
Maj : 373.378
Juni : 373.548
Juli : 376.078
August : 377.826
Septembar : 374.500
Oktobar : 373.657
Broj zaposlenih
Januar : 450.19
Septembar : 461.944
http://www.fzzz.ba/fbih-statistika/godi ... racija-bih
Nezaposleni
Januar : 390.738
Februar: 388.606
Mart : 382.879
April : 377.926
Maj : 373.378
Juni : 373.548
Juli : 376.078
August : 377.826
Septembar : 374.500
Oktobar : 373.657
Broj zaposlenih
Januar : 450.19
Septembar : 461.944
http://www.fzzz.ba/fbih-statistika/godi ... racija-bih
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Napredujemo. Ovo je dobro. 
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Tuzla srušila 25 godina star rekord u otvaranju novih radnih mjesta
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=73121
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=73121
BPK - Gorazde
Januar - 3570
Februar - 3540
Mart - 3500
April - 3435
Maj - 3395
Juni - 3464
Juli - ?
August - 3.594
Septembar - 3.559
Oktobar - 3545
Novembar - 3.495
Decembar - 3.502
http://www.szzbpk.ba/statistika/statist ... ar2016.pdf
Januar - 3570
Februar - 3540
Mart - 3500
April - 3435
Maj - 3395
Juni - 3464
Juli - ?
August - 3.594
Septembar - 3.559
Oktobar - 3545
Novembar - 3.495
Decembar - 3.502
http://www.szzbpk.ba/statistika/statist ... ar2016.pdf
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... tri+godine
Ramić: Imamo osigurane poslove za naredne tri godine
Euro-Asfalt 600 radnika
Sanatel Sanski Most 100 radnika planira 450
Ramić: Imamo osigurane poslove za naredne tri godine
Euro-Asfalt 600 radnika
Sanatel Sanski Most 100 radnika planira 450
Breza: Najavljeno investiranje deset miliona eura i zapošljavanje 150 radnika
http://faktor.ba/vijest/breza-najavljen ... ika-235434U projekat kogeneracije na biomasu u 60 općina u Bosni i Hercogivni, koji Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) priprema s italijanskom firmom "Piroks", uključit će se i zagrebačka kompanija "Prva guma" sa svojim partnerima iz Njemačke, Holandije, SAD-a i Kine, i to investiranjem u općinu Breza.
Osim gradnje postrojenja kogeneracije na biomasu od 1,6 MW, bit će investirano i u pokretanje linije za proizvodnju peleta, gradnju postrojenja za suhu reciklažu guma i projekt hidroponike (proizvodnja organske hrane na vodi), prvi te vrste na Balkanu.
Direktor FIPA-e Gordan Milinić je na sastanku sa investitorom Zdenkom Sabljićem istakao da će FIPA pružiti punu podršku tom projektu u svim fazama njegove realizacije putem javno-privatnog partnerstva s Općinom Breza.
Vrijednost investicije iznosi oko 10 miliona eura i planirano je upošljavanje oko 150 radnika.
Breza je izabrana zbog blizine autoputa, aerodroma i željeznice, saopćeno je iz FIPA-e.
Zadruga "Ekobehar" iz Hadžića: Nova radna mjesta za bivše borce
http://faktor.ba/vijest/zadruga-ekobeha ... e-235462#2Demobilisani borac Jusuf Palavra, osnivač Boračke poljoprivredno-turističke zadruge "Ekobehar" želi da u ovoj zadruzi zaposli još pet demobilisanih boraca.
Tim povodom sa Palavrom sastanak je održao ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.
Palavra, bivši pripadnik Fočanske brigade i prognanik iz Grepka opredijelio se za pokretanje poljoprivredne proizvodnje 1995. godine na području Osenika u Hadžićima. Prošle godine formirao je boračku zadrugu, sa još pet demobilisanih boraca, po osnovu Javnog poziva za podsticaj zapošljavanju boračke populacije resornog kantonalnog ministarstva.
Na oko 25 dunuma zemljišta u Oseniku pokrenuli su plasteničku proizvodnju, zasadili krompir, jagode i maline te 1.500 sadnica autohtonih vrsta voća. S obzirom na to da je osiguran plasman proizvedenog u prošloj godini cilj im je proširiti proizvodnju i uposliti još pet demobilisanih boraca ove godine.
Kako je istakao, oko 350 duluma neobrađene zemlje u Grepku, koja je u njegovom vlasništvu, može biti iskorišteno za nove zasade poljoprivrednih kultura.
- Cilj nam je i da u funkciju stavimo novoizgrađenu sušaru i nabavimo hladnjaču kako bismo osigurali širi plasman svojih proizvoda - dodao je Palavra.
Prema riječima ministra Fiše, na području Kantona Sarajevo djeluju tri boračke zadruge sa kojima Ministarstvo ima dobru saradnju, te je najavio da će i ove godine podržati njihove projekte u cilju zapošljavanja boračke populacije.
- Ministarstvo za boračka pitanja će uskoro predložiti Vladi KS Program za podsticaj zapošljavanja pripadnika boračke populacije za 2017. godinu, nakon čega će biti raspisan javni poziv zadrugama - pojasnio je ministar Fišo i dodao da je za podsticaj zapošljavanju pripadnika boračke populacije u Budžetu KS ove godine planirano 400.000 KM, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.
Januar - 3570
Februar - 3540
Mart - 3500
April - 3435
Maj - 3395
Juni - 3464
Juli - ?
August - 3.594
Septembar - 3.559
Oktobar - 3545
Novembar - 3.495
Decembar - 3.502
-------
Januar 2017 : 3500
http://www.szzbpk.ba/statistika/statist ... ar2017.pdf
Februar - 3540
Mart - 3500
April - 3435
Maj - 3395
Juni - 3464
Juli - ?
August - 3.594
Septembar - 3.559
Oktobar - 3545
Novembar - 3.495
Decembar - 3.502
-------
Januar 2017 : 3500
http://www.szzbpk.ba/statistika/statist ... ar2017.pdf
Ovo je stagnacija žešća. Znam najmanje 5-6 ljudi iz Goražda koji imaju oko 25-30 godina koji studiraju u Sarajevu i ni ne pomišljaju da se vrate i žive u Goraždu. Kažu, ne pomakli se sa ovog mjesta (Sarajeva)
. I kažu mi da je napuhana priča o Goraždu kao nekom prosperitetnom mjestu za mlade jer ljudi koji završe fakultete ili Master studije teško mogu dobiti posao u administraciji ili na većim pozicijama u boljim goraždanskim firmama. Jer se tamo kažu, sve zna ko je gdje i novopečene "fakultetlije" haman nemaju nikakvu šansu tamo, osim da rade u operativi za siću. I zato ostaju u Sarajevu i snalaze se u većem gradu, kako ko zna i umije.
Kao novopeceni akademicar i nemozes dobiti bolje mijesto ni na zapadu. Bez radnog staza i iskustva, moras poceti na dnu i polahko se stepenicu po stepnicu prema gore raditi. Ja neznam, ali vi koji zivite u Bosni, mislite cim se fakultet zavrsi trebas da dobijes vodeci posao u administraiji bez ikakvog radnog iskustva. I onda tu ispijati kahvu po cijeli dan.amkos je napisao/la:Ovo je stagnacija žešća. Znam najmanje 5-6 ljudi iz Goražda koji imaju oko 25-30 godina koji studiraju u Sarajevu i ni ne pomišljaju da se vrate i žive u Goraždu. Kažu, ne pomakli se sa ovog mjesta (Sarajeva)![]()
. I kažu mi da je napuhana priča o Goraždu kao nekom prosperitetnom mjestu za mlade jer ljudi koji završe fakultete ili Master studije teško mogu dobiti posao u administraciji ili na većim pozicijama u boljim goraždanskim firmama. Jer se tamo kažu, sve zna ko je gdje i novopečene "fakultetlije" haman nemaju nikakvu šansu tamo, osim da rade u operativi za siću. I zato ostaju u Sarajevu i snalaze se u većem gradu, kako ko zna i umije.
Pitaj te svoje hababe koliko prakticnog iskustva imaju i sta su znacajno postigli da im se da neka jaca pozicija.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Nisi me dobro shvatio, ljudi se jednostavno ne vide dugorocno u Gorazdu, cak i sa zavrsenom skolom. A da ne govorimo o faktorima "vitamina C" ili ti ga stele. Ovo je sve prica iz usta ljudi koji imaju do 30 godina i koji su iz Gorazda. Moje mišljenje je da bez brze ceste Sarajevo-Gorazde nema nikakvog jaceg napretka za BPK. A brzu cestu ce mozda nasi unuci docekati, kako se fino planira.
Zaboravih jos dodati, da ljudi sa Magistarskim rade u operativi duzi period, nema smisla. Moze mozda pola godine, godina, ali ako nema napretka hvataj se Sarajeva ili bjezi vanka. Sto je danas i slucaj gotovo u svim mjestima Bosne, pa i Balkana. Ako cemo posteno.
Ljudima treba napredak, a u Bosni je napredak misaona imenica osim ako covjek nije Einstein po pitanju mozga. Zato me i ne cude mnogi ljudi sa zavrsenim magistarskim studijem koji su pobjegli vanka, rade par godina poslove za sicu, vide ne ide se naprijed, nema napretka, stagnira se i hvataju se noge. Znam najmanje 6-7 takvih slučajeva. Ali sve zavisi od politike. I tako imamo zacarano kolo.
Zaboravih jos dodati, da ljudi sa Magistarskim rade u operativi duzi period, nema smisla. Moze mozda pola godine, godina, ali ako nema napretka hvataj se Sarajeva ili bjezi vanka. Sto je danas i slucaj gotovo u svim mjestima Bosne, pa i Balkana. Ako cemo posteno.
Ljudima treba napredak, a u Bosni je napredak misaona imenica osim ako covjek nije Einstein po pitanju mozga. Zato me i ne cude mnogi ljudi sa zavrsenim magistarskim studijem koji su pobjegli vanka, rade par godina poslove za sicu, vide ne ide se naprijed, nema napretka, stagnira se i hvataju se noge. Znam najmanje 6-7 takvih slučajeva. Ali sve zavisi od politike. I tako imamo zacarano kolo.
Iskreno ti sto pricaju na taj nacin prosipaju tipicnu klosarsko-jalijasku pricu kako to ja zovem. Nema tim hljeba nigdje. Iskreno.
Bilo ko s diplomom moze naci posao u Gorazdu. Medutim plate su tamo niske ali nije ni to najveca "mana". To je mali grad gdje nema 300 cuda. Nema 300 kafica i mjesta za izlaske i takvima je to glavni nedostatak.
Bilo ko s diplomom moze naci posao u Gorazdu. Medutim plate su tamo niske ali nije ni to najveca "mana". To je mali grad gdje nema 300 cuda. Nema 300 kafica i mjesta za izlaske i takvima je to glavni nedostatak.
Znam i ja ovdje nekoliko slucajeva koji su dosli ovamo da rade sa zavrsenim magistarskim studijem. Rade za sicu ovdje, sa ogranicenim ugovorm. Sa kojim mogu ostati bez posla i zavrsiti na ulici svaki dan. Svabo im uze dusu, ali cute klimaju glavom, rade i gutaju.amkos je napisao/la:Nisi me dobro shvatio, ljudi se jednostavno ne vide dugorocno u Gorazdu, cak i sa zavrsenom skolom. A da ne govorimo o faktorima "vitamina C" ili ti ga stele. Ovo je sve prica iz usta ljudi koji imaju do 30 godina i koji su iz Gorazda. Moje mišljenje je da bez brze ceste Sarajevo-Gorazde nema nikakvog jaceg napretka za BPK. A brzu cestu ce mozda nasi unuci docekati, kako se fino planira.![]()
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Upravo si i rekao i potvrdio ono što ja pišem i što čujem od ljudi iz Goražda. Plate niske, rade ljudi za siću i ovo drugo isto, izlasci, kafići i ostala čudesa. Pa ko bi realno tamo ostao da živi, ako nema sadržaj za svoj život. Niko. Budimo realni. Okanimo se snova.Medutim plate su tamo niske ali nije ni to najveca "mana". To je mali grad gdje nema 300 cuda. Nema 300 kafica i mjesta za izlaske i takvima je to glavni nedostatak.
Da se ne lažemo, ni u Sarajevu trenutno nije puno bolje, ljudi i familije sele i iz Sarajeva vanka samo se manje piše o tome ili se manje vidi pošto je veći grad. Znam par familija koje su iselile iz Sarajeva na Zapad, jedna familija čak u Ameriku iselila. A da ne pričamo o mjestima gdje se najviše radnih mjesta otvara, a to je poslodavac "Bingo" i trgovine generalno, a uslove rada i primanja (plaće) u toj firmi ni najvećem dušmaninu ne bih poželio.
Ali ti ljudi uglavnom koji rade u tim trgovinama ala "Bingo" ili "Konzum" mogu se udarati nogom u gujcu jer makar imaju posao, a imaju samo završenu srednju školu, uglavnom. A jel izrabljivanje, jest, to vidim svojim očima svaki dan.
Ali su u Njemačkoj.ABen je napisao/la:Znam i ja ovdje nekoliko slucajeva koji su dosli ovamo da rade sa zavrsenim magistarskim studijem. Rade za sicu ovdje, sa ogranicenim ugovorm. Sa kojim mogu ostati bez posla i zavrsiti na ulici svaki dan. Svabo im uze dusu, ali cute klimaju glavom, rade i gutaju.amkos je napisao/la:Nisi me dobro shvatio, ljudi se jednostavno ne vide dugorocno u Gorazdu, cak i sa zavrsenom skolom. A da ne govorimo o faktorima "vitamina C" ili ti ga stele. Ovo je sve prica iz usta ljudi koji imaju do 30 godina i koji su iz Gorazda. Moje mišljenje je da bez brze ceste Sarajevo-Gorazde nema nikakvog jaceg napretka za BPK. A brzu cestu ce mozda nasi unuci docekati, kako se fino planira.![]()
Ne nije isto. Smara me ta prica ali u redu. Ti koje spominjes spadaju u grupu u onih koji samo pricaju "ta ce ba oni". Takve ljude vise ne mogu slusati ni 2 sekunde. Prosto vise nemam zivaca za te loosere.amkos je napisao/la:Upravo si i rekao i potvrdio ono što ja pišem i što čujem od ljudi iz Goražda. Plate niske, rade ljudi za siću i ovo drugo isto, izlasci, kafići i ostala čudesa. Pa ko bi realno tamo ostao da živi, ako nema sadržaj za svoj život. Niko. Budimo realni. Okanimo se snova.Medutim plate su tamo niske ali nije ni to najveca "mana". To je mali grad gdje nema 300 cuda. Nema 300 kafica i mjesta za izlaske i takvima je to glavni nedostatak.
Da se ne lažemo, ni u Sarajevu trenutno nije puno bolje, ljudi i familije sele i iz Sarajeva vanka samo se manje piše o tome ili se manje vidi pošto je veći grad. Znam par familija koje su iselile iz Sarajeva na Zapad, jedna familija čak u Ameriku iselila. A da ne pričamo o mjestima gdje se najviše radnih mjesta otvara, a to je poslodavac "Bingo" i trgovine generalno, a uslove rada i primanja (plaće) u toj firmi ni najvećem dušmaninu ne bih poželio.
Ali ti ljudi uglavnom koji rade u tim trgovinama ala "Bingo" ili "Konzum" mogu se udarati nogom u gujcu jer makar imaju posao, a imaju samo završenu srednju školu, uglavnom. A jel izrabljivanje, jest, to vidim svojim očima svaki dan.
U Gorazdu imas preko 7.000 zaposlenih i oko 3.5000 nezaposlenih. Tako je barem po statistici.
Najvise ljudi radi za Prevent a tu su plate onih radnika sivaca 500-600KM. To je svakako malo ali znam da su redovne, imaju odmore, uplacuje im se staz i sve je regularno.
Imaju oni koji rade i nocne i oni dobiju nesto vise
Plate ljudi u Pobjedi su oko 1.000KM
Plata medicinskih radnika isto oko 1.000KM
Od vecih firmi ima Bekto i EMKA.
Sve je jeftinije u GZ. Od rezija pa nadalje. Misljenja sam i potpuno sam ubjeden da se moze zivjeti bez ikakvih problema sa dvije plate.
Medutim Gorazde je prije rata imalo oko 16.000 st a danas oko 12.0000. Govorim o samom gradu. Djevojke gledaju Kim Kardashian, Paris Hilton a muskarci Ronalda, velike stadione, snimke sa Ibize i zelili bi da imaju to u svom selu. To je iluzija. Tako zivi 1% svjetske populacije ako i toliko.
95% Francuske je smor i dosada i u 95% mjesta se desava jedno veliko nista. Ljudi rade od ponedjeljka do petka. Subotom idu u prodavnice i nedjeljom se malo opuste i to je to Tako je u vecini drzava i za ogromnu vecinu ljudi
Bravo, slazem se. Mediji, internet, jbg.Djevojke gledaju Kim Kardashian, Paris Hilton a muskarci Ronalda, velike stadione, snimke sa Ibize i zelili bi da imaju to u svom selu. To je iluzija. Tako zivi 1% svjetske populacije ako i toliko.
MALO PO MALO...
U februaru zaposlene 42 osobe u Gornjem Vakufu
http://www.bljesak.info/mob/clanak/189068
U februaru zaposlene 42 osobe u Gornjem Vakufu
http://www.bljesak.info/mob/clanak/189068
"Podignuti" su kriteriji, zbog interneta kojim su tudji životi postali pristupačni.
Većina mladjih ljudi se srami staviti slike na FB uobicajenog svakodnevnog života iz kraja u kojem žive.
Svi gledaju da se barem "uslikaju" negdje.
Većina mladjih ljudi se srami staviti slike na FB uobicajenog svakodnevnog života iz kraja u kojem žive.
Svi gledaju da se barem "uslikaju" negdje.
==BOSNA==